x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gruia: Arestările preventive, pagubă de miliarde de lei la buget

Gruia: Arestările preventive, pagubă de miliarde de lei la buget

de Mara Raducanu    |    21 Feb 2011   •   15:51
Gruia: Arestările preventive, pagubă de miliarde de lei la buget
Sursa foto: /snppc.ro

153018-gruia.jpgDescinderile  de ieri din Vama Albiţa nu mai surprind pe nimeni. Acelaşi scenariu- îmbunătăţit, pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale - episodul al treilea. Spectacolul descinderilor din vama Albiţa,  din judeţul Vaslui, a început  ca de obicei  dis-de-dimineaţă. Trafic blocat, controale în birourile vameşilor, precum şi percheziţii la toate maşinile care se aflau în punctul vamal.

Liderii de sindicate susţin că totul este în mare parte un spectacol pentru imagine şi că pe aceste percheziţii, respectiv arestări preventive, se duc bani grei, de ordinul miliardelor de lei. “Personal cred că mai mult este un spectacol decât o realitate, pentru că măsurile ar fi trebuit luate de-a lungul timpului, nu acum, când s-a apropiat limita de aderare. Aş vrea ca toate dosarele de corupţie şi nu doar cele din vămi, ci şi cele din sfera politică, să aibă finalitate. Justiţia trebuie să-şi facă datoria şi să meargă până la capăt. Dacă într-adevăr vor exista sentinţe de condamnare înseamnă că procurorii au strâns probatoriul conform procedurii legale. Altfel, înseamnă că s-a făcut abuz. (…) Dacă erau prinşi în flagrant (N.R. - vameşii )puteam să discutăm de o măsură de arestare preventivă. Repet, eu nu cunosc probatoriul, dar nu cred că se impunea măsura arestării preventive, pentru că toate cheltuielile pe care le face statul român cu aceste arestări preventive se ridică la miliarde de lei la nivel naţional. Inclusiv aceste acţiuni cu elicopterul s-au cheltuit miliarde de lei”, a declarat Marian Gruia, liderul  Sindicatului Naţional al Poliţistilor şi Personalului Contractual (SNPPC).

La rândul său, Vasile Lincu, Preşedinte Pro Lex, susţine că totul e un spectacol de imagine şi că cei care plătesc, mai exact victimele în acest joc sunt tot “pionii”. Lincu a declarat că nu se va ajunge niciodată la “greii” din ecuaţie, deoarece nu se vrea acest lucru. “A devenit totul o telenovelă, nu ne mai surprind aceste percheziţii şi descinderi. Sigur că sunt cheltuiţi bani grei, însă mai rău e că descinderile astea nu au nici o finalitate. Era mult mai simplu să fi mers acolo patru-cinci procurori să fi revolvat totul mult mai simplu, decât să se facă atâta  tam-tam şi să  fie antrenate atâtea forţe”.

Cum luna februarie nu s-a sfârşit - iar din previziunile preşedintelui  Traian Băsescu februarie va fi plină de astfel de “evenimente”- aşteptăm cu interes continuarea telenovelei “şpaga din vămi”. Şirul descinderilor în vămi a debutat la începutul lunii februarie, în vama Siret, din judeţul Suceava. Deja au fost arestaţi 59 de angajaţi ai PTF Siret (Suceava), iar alte 90 de persoane sunt încarcerate, în cadrul anchetei privind punctele Naidăş (Caraş Severin), Foeni şi Moraviţa (Timiş).

×