x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernare prin răzbunare

Guvernare prin răzbunare

de Adriana Duţulescu    |    28 Iun 2010   •   00:00

Boc şi Videanu omoară economia şi pensionarii ca să nu-l facă mare pe Ponta



Cine se aştepta ca, după decizia Curţii Constituţionale, Guvernul Boc să dea înapoi şi să caute alte măsuri, unele raţionale, în locul celor de sărăcire a populaţiei, s-a înşelat. Premierul nu doar că n-a renunţat la ideile sale puţine şi fixe, dar a impus altele, şi mai păguboase. Şi nu a fă­cut-o din cine ştie ce raţiuni economi­ce sau calcule matematice, ci pur şi simplu din orgoliu. Supărat că ju­de­cătorii Curţii Constituţionale i-au nă­ruit planurile de reformă ilegală, Boc a re­fu­zat planul de măsuri decente propus (culmea) de ministrul Fi­nan­ţelor, impunând majorarea TVA de la 19% la 24% de la 1 iulie prin ordonanţă de urgenţă.

Surse guvernamentale au declarat pen­tru Jurnalul Naţional că, în şe­din­ţele coaliţiei de vineri şi  sâm­bătă, Sebastian Vlădescu a propus să se re­nunţe la cota unică de 16%, în fa­voa­rea introducerii impozitului di­fe­renţiat pe venit, şi să se reducă im­po­zi­tul pe profit la 10%, astfel încât să se asigure şi creşterea economiei. Mi­nis­trul Finanţelor a explicat, cu ci­fre, că aceste două măsuri ar fi suficiente pentru salvarea bugetului şi pentru relansarea economiei, fără să mai fie nevoie de creşterea TVA sau de tăierea salariilor bugetarilor cu 25%.

Însă, aşa cum au dezvăluit sur­se­le citate, ministrul Adriean Videanu şi premierul Emil Boc au respins ve­he­ment această variantă, pe motiv că ea este una dintre propunerile sus­ţi­­nute de PSD. "Vrei să îl faci pe Ponta mare om politic?", ar fi replicat Vi­deanu în cadrul discuţiilor, ar­gu­mentând că o astfel de măsură ar da sa­­tisfacţie Opoziţiei şi ar fi o re­cu­noaş­tere a incompetenţei Guvernului. Aceeaşi atitudine revanşardă a fost manifestată de premierul Emil Boc şi în cazul pensionarilor, pentru că judecătorii CCR i-au scăpat de tăierea pensiilor cu 15%.

Potrivit surselor citate, Emil Boc a insistat ca pensionarii să nu fie salvaţi de la taxare şi să se impoziteze toate pensiile, inclusiv cele mai mici de 1.000 de lei. Prin măsurile de reducere a salariilor, impozitarea pensiilor şi creşterea TVA care va conduce automat la majorarea preţurilor, scăderea puterii de cumpărare, inflaţie şi creşterea şomajului, premierul Boc are toate şansele să intre într-o carte neagră a recordurilor, pe măsura orgoliului său.

Care nu ştim cât îi va fi de folos când la gardul Palatului Victoria se vor strânge românii nemulţumiţi, pentru care ar trebui de fapt să gu­ver­neze, sau când în presa in­ternaţională îl va mai ironiza, aşa cum a făcut deunăzi Reuters, când titra: "Aveţi nişte mărunţiş? Daţi-l României!".

×
Subiecte în articol: observator