x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul a aprobat cadrul legal pentru majorarea sumei acordate unui solicitant de azil

Guvernul a aprobat cadrul legal pentru majorarea sumei acordate unui solicitant de azil

14 Oct 2015   •   17:23
Guvernul a aprobat cadrul legal pentru majorarea sumei acordate unui solicitant de azil

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de întreţinere.

Executivul arată, într-un comunicat remis AGERPRES, că pe baza unor date comunicate de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare - hrană, îmbrăcăminte, cazare - pentru un solicitant de azil, adult. Astfel, pentru sezonul cald, cheltuielile lunare totale sunt estimate la 1.117 de lei, iar pentru sezonul rece la 1.185 de lei.

Aceste valori vor fi aprobate ulterior printr-un alt act normativ.

Proiectul mai prevede că sunt vizaţi solicitanţii de azil aflaţi într-o situaţie precară, din punct de vedere fizic, psihic, cât şi financiar. De asemenea, actul normativ reglementează posibilitatea ca în cazul depăşirii capacităţii de cazare în spaţiile administrate de Inspectoratul General pentru Imigrări, solicitanţii de azil să poată beneficia, în limita fondurilor disponibile, de o sumă de bani în scopul închirierii unor spaţii de locuit. Cuantumul acestui ajutor lunar va fi de 1,08 ISR (indicator social de referinţă, care în 2015 este în sumă de 500 de lei), şi va fi acordat pentru maximum 12 luni.

Proiectul mai reglementează condiţiile în care vor putea fi dispuse examinări medicale, posibilitatea solicitanţilor de protecţie internaţională de a beneficia de programele naţionale de sănătate, de a avea acces la piaţa forţei de muncă, de a beneficia de măsuri de stimulare a ocupării forţei de muncă, precum şi de protecţie în cadrul sistemului asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de lege pentru cetăţenii români.

Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) va avea posibilitatea să folosească servicii specializate furnizate de interpreţi şi traducători, să solicite efectuarea de expertize medico-legale sau de altă natură, precum şi să consulte specialişti.

Actul normativ reglementează expres faptul că o cerere de azil nu poate fi respinsă exclusiv pe motiv că aceasta a fost depusă tardiv.

Un element de noutate este cel privind măsura introducerii solicitanţilor de protecţie internaţională în spaţii închise special amenajate în baza unei restricţii instituite de un organism judiciar, pe baza unei analize individuale, pe o perioadă ce nu poate depăşi 60 de zile, măsură care se va adopta în mai multe situaţii, printre care verificarea identităţii declarate şi pentru stabilirea elementelor pe care se bazează cererea de protecţie internaţională.

Proiectul vizează ca în perioada 2016-2018 să se amenajeze, în incinta actuală a centrelor regionale de proceduri şi cazare a solicitanţilor de azil, spaţiile închise, iar începând cu 2019 să se construiască şi doteze noi centre.

Actul normativ stipulează că ONG-urile pot vizita centrele regionale de proceduri şi cazare, pe bază de protocoale încheiate cu IGI sau a unei autorizări prealabile, iar, în cazul în care se vor constata deficiente vor putea fi sesizat Avocatul Poporului.

×