x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul nu a făcut progrese în reducerea arieratelor şi va cere o nouă derogare de la FMI

Guvernul nu a făcut progrese în reducerea arieratelor şi va cere o nouă derogare de la FMI

29 Iun 2010   •   00:00

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că nu s-au făcut progrese în primul semestru privind reducerea nivelului arieratelor statului către firme, astfel că România ar putea cere o nouă derogare de la ţinta stabilită cu FMI la acest indicator.

"La nivelul arieratelor nu s-a făcut progrese pe primul semestru", a spus Vlădescu.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

O misiune a FMI va sosi în România după data de 20 iulie pentru a evalua performanţele economice ale autorităţilor române pe primul semestru, dar şi pentru a analiza noile prognoze pentru acest an şi anii viitori. Printre indicatorii care vor fi analizaţi se regăseşte şi ţinta privind reducerea arieratele statului către companii.

Calendarul privind ţintele de arierate negociat cu FMI în luna februarie stabilea reducerea stocului până la 1,27 miliarde lei la finele lui martie, la 1,09 miliarde lei la jumătatea anului, 810 milioane lei după primele nouă luni şi 480 de milioane lei la sfârşitul anului.

Astfel, misiunea FMI ar putea constata că România nu s-a încadrat din nou în ţinta privind reducerea arieratelor statului, iar Guvernul ar putea cere o nouă derogare în board-ul FMI, după finalizarea misiunii de evaluare de la finele lunii acestei luni.

Arieratele la buget trebuie eliminate în totalitate până la finele lunii aprilie 2011, când este stabilită şi închiderea programului cu FMI.

Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a afirmat la începutul lunii mai că arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la sfârşitul anului trecut.

×
Subiecte în articol: observator