x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul nu vrea să ai venituri în postnatal

Guvernul nu vrea să ai venituri în postnatal

20 Aug 2015   •   17:18
Guvernul nu vrea să ai venituri în postnatal

Persoanele care realizează venituri impozabile din mai multe activi­tăţi concomitent trebuie să renun­ţe la una dintre ele pentru a putea beneficia de concediu şi de indem­nizaţie de creştere a copilului, a stabilit Guvernul. Din activităţile rămase, cei cu mai multe job-uri nu au voie să câştige mai mult de 250 de lei pe lună.

Guvernul a modificat în şedinţa de ieri normele metodo­logice ale OUG 111 din 2010 privind concediul şi indemni­zaţia lunară pentru creşterea copiilor.

Conform noilor reguli stabilite, persoanele care realizează venituri din mai multe activităţi trebuie să renunţe la cel puţin una dintre ele pentru a putea primi concediu de îngrijire a copilului şi indemni­zaţia aferentă de 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, cu plafonul maxim de 3.400 de lei.

O altă modificare prevede că venitul realizat din celelalte activităţi rămase nu poate depăşi 3.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă că părintele care rămâne acasă pentru a îngriji copilul poate munci pentru cel mult 250 de lei pe lună.

În cazul în care suma este depă­şită, indemnizaţia pentru creşterea copilului se consideră a fi acordată necuvenit şi se recuperează în condiţiile legii. Suma minimă pe care o poate lua un părinte ca indemni­zaţie pentru creşterea copilului este de 600 de lei pe lună.

În situaţia în care ambii părinţi solicită succesiv dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, limita de venituri de 3.000 de lei pe care o pot realiza anual concomitent cu primirea indemnizaţiei se aplică fiecăruia, în funcţie de opţiunea de concediu. Persoanele care sunt în concediu de îngrijire a copilului şi realizează mai mult de 3.000 de lei pe an sunt obligate să notifice ele însele primăria de care aparţin.

×