OBSERVATOR
Prefectii, reprezentantii Guvernului in teritoriu, au fost criticati ieri de mai multi ministri pentru ca au dat dovada de dezinteres si ineficienta in prevenirea si diminuarea pagubelor produse de inundatii.
Prefectii, scosi vinovati pentru dezastru
Prefectii, cei care sunt, de fapt, reprezentantii Guvernului in teritoriu, au fost criticati ieri de mai multi ministri pentru ca au dat dovada de dezinteres si ineficienta in prevenirea si diminuarea pagubelor produse de inundatii.LAURA CERNAT
Prefectii au fost aspru criticati ieri de mai multi ministri, in urma pagubelor produse de inundatii. Autoritatile locale au fost acuzate de lipsa de preocupare, "dispret fata de lege" si, in unele cazuri, de ineficienta. Ministrul-delegat pentru Administratia Publica, Gheorghe Emacu, a reprosat lipsa de preocupare fata de problemele localitatilor. "Dificultatile intampinate in unele localitati pentru limitarea efectelor distructive ale viiturilor formate nu au fost determinate numai de amploarea fenomenelor meteorologice. In unele situatii, acestea au fost favorizate de lipsa de spirit gospodaresc a unor primari si a cetatenilor din unele localitati, care au considerat ca nu au obligatia civica de a curata santurile, de a indeparta obstacolele care pot obtura trecerea apei pe sub poduri si podete", a adaugat Emacu.
DISPRET. Pe un ton mai aspru, ministrul pentru Coordonarea Secretariatului Guvernului, Eugen Bejinariu, a criticat activitatea comisiilor de aparare impotriva dezastrelor de la nivelul judetelor. "Se lucreaza ineficient, in dispret fata de lege", le-a spus Bejinariu prefectilor.
El a acuzat de ineficienta si lipsa de preocupare si organele de politie sau Garda de Mediu, "sub privirea carora" au fost defrisate suprafete intregi de padure, ceea ce a creat un dezechilibru ecologic in zonele afectate de inundatii.
Citește pe Antena3.ro
DOI MORTI. Inundatiile produse in ultimele zile s-au soldat cu decesul a doua persoane in judetul Bacau, alte trei fiind date disparute - una in judetul Bacau si doua in Dambovita, informeaza Rompres. Ploile torentiale, caderile de grindina si descarcarile electrice au dus la inundarea unor suprafete mari de teren si gospodarii in 11 judete din estul, sudul si centrul tarii, cu urmari mai grave in Bacau, Suceava, Arges, Buzau, Gorj, Valcea si Hunedoara. Din datele centralizate prezentate ieri de Guvern reiese ca au fost inundate 1.305 locuinte, 1.531 de anexe gospodaresti si peste 1.000 de hectare de terenuri agricole, infrastructura unor localitati avand de suferit prin acoperirea drumurilor cu aluviuni, dar si prin decopertarea asfaltului (in total aproximativ 240 km).
SALVATI. Au fost luate masuri exceptionale pentru salvarea vietilor omenesti si a bunurilor acestora. Ministerul Administratiei si Internelor a pus la dispozitie un elicopter pentru salvarea persoanelor aflate in situatii critice.
Astfel s-a intervenit in judetul Bacau, salvandu-se vietile a doua persoane care se refugiasera pe utilaje surprinse de viitura in albia raului Trotus si s-a actionat pentru salvarea unui grup de 11 persoane, inclusiv a unui copil de 13 ani, blocat pe o insula la confluenta raurilor Trotus si Siret in zona localitatii Adjud. Operatiunile de salvare s-au finalizat in dimineata zilei de 29 iulie.
PUR AJUTA
La solicitarea vicepresedintelui Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacau, PUR a hotarat ieri trimiterea unor ajutoare constand in apa minerala, alimente si materiale de constructii in judetul Bacau, una din regiunile tarii grav afectate de inundatiile produse in ultimele zile. Ieri au plecat spre Bacau doua transporturi de alimente si apa minerala si 20 de tone de ciment, urmand ca zilele urmatoare actiunea sa continue. Distribuirea ajutoarelor catre persoanele care au nevoie de acestea este coordonata personal de primarul Bacaului. Tot la initiativa acestuia, Primaria Bacaului a deschis un centru de colectare a ajutoarelor de la persoane fizice si societati comerciale pentru familiile afectate de inundatii. (Carmen Vintila)
NEPASARE
Comisia Judeteana de Aparare impotriva Dezastrelor Gorj considera ca vinovati de producerea dezastrelor in judet sunt numai primarii care conduc la nivelul fiecarei localitati aceste comisii. Intr-un raport prezentat conducerii Prefecturii Gorj, CJAIP Gorj aduce la cunostinta reprezentantilor Guvernului faptul ca exista planuri de interventie la dezastre, dar numai pe hartie.In realitate, ele nu se aplica si nu se face nimic pentru reducerea riscurilor de inundatii. Raportul a fost facut imediat dupa inundatiile din Gorj din 11-14 iunie, cand numai pagubele inregistrate la terenurile agricole au fost de peste 13 miliarde de lei. (Gabriela Mladin)
Antena 1, prima televiziune care a trimis ajutoare sinistratilor
Inundatiile din ultimele zile au lasat sute de familii fara adapost. La emisiunile de stiri ale Antenei 1, telespectatorii au putut vedea "dimensiunile" acestei catastrofe, sute de familii ramase fara adapost, oameni care, dupa o viata de munca, au vazut cum casele le sunt luate de ape.Ca urmare a acestei situatii de urgenta, Antena 1 vine in ajutorul locuitorilor satului Agas, din judetul Bacau, unde sunt 300 de sinistrati, cu mai multe tone de alimente, constand din faina, orez, zahar, malai, ulei si apa. Transportul a ajuns in cursul zilei de ieri la destinatie si a fost deja distribuit. "Antena 1 este mereu aproape de telespectatorii sai. Cu atat mai mult acum, cand avem de-a face cu o astfel de tragedie, trebuie sa-i ajutam pe cei loviti de soarta. Speram ca exemplul nostru sa fie urmat si de toti cei care au posibilitatea sa trimita in zonele sinistrate alimente sau lucruri care pot fi de folos", a declarat Vlad Petreanu, redactorul-sef de la Observator.