x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul va decide cât vor câştiga salariații români

Guvernul va decide cât vor câştiga salariații români

de Diana Scarlat    |    21 Dec 2015   •   19:26
Guvernul va decide cât vor câştiga salariații români
Sursa foto: Adrian Manolache

În ultima şedinţă de Guvern din acest an se va decide dacă salariul minim pe economie va creşte la 1.200 de lei brut, începând cu 1 ianuarie 2016. La sugestia sindicatelor şi patronatelor, unii politicieni s-au gândit deja să susţină, în paralel, o scădere a taxelor pe muncă, pentru a veni atât în sprijinul angajaţilor, cât şi al angajatorilor.

Sindicatele au susţinut necesitatea creşterii salariului minim garantat în plată, argumentând prin faptul că la fiecare măsură de acest fel din ultimii trei ani s-a înregistrat creştere economică şi chiar a crescut gradul de ocupare. „Conform discuţiei de vineri (18 decembrie, n.r.), s-a stabilit ca angajatorul să fie scutit de plata taxelor pentru diferenţa de 150 de lei la salariul minim majorat la 1.200 de lei, pe care urmează să-l aibă persoanele angajate cu normă întreagă, de opt ore. Decizia majorării salariului minim este a Guvernului şi va fi votată pe 29 sau pe 30 decembrie, după întrunirea Consiliului Naţional Tripartit”, a explicat Bogdan Hossu, preşedintele Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel Alfa”, după întâlnirea dintre sindicate, patronate și Guvern. În urma discuţiilor, şi reprezentanţii patronatelor au fost de acord cu ideea că o majorare asalariului minim nu ar afecta locurile de muncă.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României (CDR) a propus scăderea taxelor pe muncă, în contextul majorării salariului minim. „În lipsa unei viziuni care ia în considerare toţi aceşti factori, o majorare a salariului minim pe fondul unor potenţiale modificări ale legislaţiei, împreună cu menţinerea unui
nivel ridicat de taxare a muncii la angajatori va avea consecinţe grave asupra creşterii economice”, se arată într-un comunicat al CDR.

Aceeaşi idee este susţinută şi de liberali. „Am solicitat şi am rugat membrii Guvernului să se gândească în paralel cu mărirea acestui salariu minim pe economie la posibilitatea reducerii taxelor pe muncă. A fost solicitarea noastră la negocierea pe Codul Fiscal”, a spus Alina Gorghiu, ieri, într-o conferinţă de presă la sediul PNL.

Salariul minim pe economie ar trebui să fie 1.200 de lei de la 1 ianuarie 2016, condiţia patronatelor fiind aceea ca angajatorul să plătească aceleaşi taxe şi impozite ca pentru 1.050 de lei.
 

×