Deschiderea unei fabrici a companiei finlandeze Nokia la Cluj a devenit subiect de scandal în Parlamentul European, dar şi în Germania. Surprinzător, preşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schultz, a cerut, ieri, Uniunii Europene, să nu permită deschiderea în România a fabricii Nokia! De parcă, brusc, România nu ar mai fi membru al Uniunii.
Deschiderea unei fabrici a companiei finlandeze Nokia la Cluj a devenit subiect de scandal în Parlamentul European, dar şi în Germania. Surprinzător, preşedintele Grupului Socialist din Parlamentul European, Martin Schultz, a cerut, ieri, Uniunii Europene, să nu permită deschiderea în România a fabricii Nokia! De parcă, brusc, România nu ar mai fi membru al Uniunii.
A AFLAT ACUM. Într-o intervenţie avută în plenul sesiunii Parlamentului European, dedicată prezentării priorităţilor preşedinţiei slovene a Uniunii, Martin Schultz a afirmat că "Nokia încearcă să închidă o fabrică în Germania şi să deschidă o alta în România, cu sprijinul financiar al UE”, relatează Rompres. "Rog să se verifice acest lucru şi, dacă este adevărat, să nu se permită acest lucru” - a cerut Schultz, apreciind că, în cazul în care acest lucru s-ar întâmpla, imaginea UE ar avea de suferit.
Nokia a şi produs, de altfel, marţi seară, potrivit unor surse apropiate proiectului, primul telefon mobil fabricat în România.
CONCEDIERI. Nokia a anunţat marţi că intenţionează să-şi închidă uzina pe care o are la Bochum (nord-vestul Germaniei), până la mijlocul lui 2008, ceea ce ar duce la concedierea a 2.300 de angajaţi. Nokia a mai anunţat că intenţionează să-şi mute producţia la alte uzine, în principal la cea din România, care ar urma să demareze activitatea în primul trimestru al acestui an. "Principalul motiv este faptul că uzina de la Bochum pur şi simplu nu este competitivă. Germania este o ţară scumpă, costurile de producţie şi costurile salariale sunt mari şi pe termen lung nu putem să continuăm activitatea la această uzină” – susţine Nokia, precizând că procesul de selecţie a personalului a şi început în România.
RECTIFICARE. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, a negat ieri folosirea de fonduri europene pentru delocalizarea fabricii din Germania în România. Şeful Executivului comunitar a atras atenţia europarlamentarilor - mai ales din Germania şi Franţa - să facă diferenţa între o delocalizare în cadrul UE şi una în afara UE.
FONDURI. Comisia, a amintit Barroso, a propus un fond de adaptare la globalizare care funcţionează în cazuri în care anumite locuri de muncă pot fi afectate de delocalizări în afara UE, însă în cazul de faţă este vorba de o localizare în interiorul UE şi ar fi inacceptabil ca în acest scop să se folosească fonduri europene, pentru că ar fi vorba de concurenţă neloială.
ISTORIC. Grupul Nokia a decis în primăvara anului trecut să deschidă în comuna clujeană Jucu o platformă de producţie, această investiţie fiind una dintre cele mai mari din ultimii 18 ani atât în Cluj, cât şi în România. Pentru a facilita instalarea companiei finlandeze, Consiliul Judeţean a demarat construirea unui parc industrial care va avea o suprafaţă de 159 de hectare, din care platforma Nokia va ocupa 90. În acest parc vor mai veni însă şi alte firme, care vor desfăşura activităţi conexe producţiei de telefoane mobile.
TRUFANDA. Acest prim telefon fabricat pe platforma de producţie de la Jucu ar putea ajunge la preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Nicoară, care şi-a exprimat de foarte multă vreme intenţia de a-l cumpăra. Pe de altă parte, şefa direcţiei de comunicare a Nokia, Monica Alb, nu a dorit să facă nici un fel de comentariu referitor la fabricarea acestui prim telefon mobil la Jucu. Ea a spus că deocamdată se aşteaptă rezultatele financiare ale grupului Nokia pe anul 2007 şi că după data de 24 ianuarie va putea oferi mai multe informaţii.
LA RAND. Cel de-al doilea telefon mobil produs de Nokia la Cluj ar putea ajunge la directorul firmei Tetarom, cea care administrează parcul industrial în care se află fabrica. Viorel Găvrea a afirmat şi el, încă de la începuturile investiţiei, că doreşte să intre în posesia unuia dintre primele telefoane mobile făcute la Jucu.
INVESTIŢIE. Utilarea terenului pe care se află parcul industrial, căruia i se mai spune şi Nokia Village, va costa în total 33 de milioane de euro, investiţia fiind realizată de autorităţile judeţene. Zona va fi legată de Cluj-Napoca printr-o autostradă urbană, având în vedere că se preconizează ca parcul să fie vizitat zilnic de puţin 300 de camioane.
LOCURI DE MUNCA. În urma venirii la Cluj a companiei finlandeze se vor crea, în total, aproximativ 15.000 de locuri de muncă, investiţia realizată în acest parc industrial ridicându-se la 200 de milioane de euro. De asemenea, în anul 2010, sumele care se vor aduna doar din taxele salariale ale angajaţilor Nokia şi ale firmelor conexe vor fi de 59 de milioane de euro. În cursul acestui an, Nokia va angaja aproximativ 1.000 de persoane, iar demararea efectivă a producţiei este preconizată, potrivit lui Viorel Găvrea, pentru mijlocul lunii februarie.
Citește pe Antena3.ro