x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos pe Dunăre: O navă s-a scufundat, 18 ambarcaţiuni în derivă din cauza sloiurilor de gheaţă. Imagini LIVE

Haos pe Dunăre: O navă s-a scufundat, 18 ambarcaţiuni în derivă din cauza sloiurilor de gheaţă. Imagini LIVE

27 Feb 2012   •   05:45
Haos pe Dunăre: O navă s-a scufundat, 18 ambarcaţiuni în derivă din cauza sloiurilor de gheaţă. Imagini LIVE

Un pod de gheata s-a rupt aseara pe Dunare in zona localitatii Calarasi, iar zeci ambarcatiuni mici au fost aruncate pe mal. Din cauza ghetii, o nava s-a scufundat, iar alte 18 au fost duse in aval 300 de metri. Podul de gheata se afla pe bratul Borcea, in jurul kilometrului 340. Potrivit sefului de port la Capitania Calarasi, Anghel Constantin, 20 de convoaie incarcate si alte trei care sunt goale sunt prinse in gheata.

Imagini LIVE: Galati - Faleza Dunarii, Eselnita - Cazanele Mici, Orsova

Emil Musat, prefectul judetului Calarasi, a precizat ca luni dimineata curgerea podului de gheata se oprise dar este de asteptat ca gheata sa reinceapa sa se deplaseze.

"Avem cateva barje care sunt rupte din covnoaie si sunt in deriva. Avem un vas pe care-l consideram scufundat pentru ca s-a pierdut contactul vizual, fiind parasit azi-noapte de echipaj. Avem o nava care este avariata, in sensul ca e apa si este inclinata in momentul acesta", a declarat prefectul.

"Sunt surprinse pe Dunarea inghetata, la ancora, 18 convoaie, cu circa 50 de barje. La momentul acesta nu ai cum sa intervii pentru ca nu exista modalitate de interventie, modalitatea a fost inainte sa se intample acest lucru cand toate navele, absolute toate navele au fost notificate.

Nu este un pod de gheata care sa fie doar pe Dunarea calaraseana. Este pur si simplu de la un capat la altul pod de gheata", a precizat prefectul.

Musat a mai spus ca au fost notificate autoritatile si ca mai multe nave se afla in pericol din cauza podului de gheata.

Directorul Capitaniei Zonale Giurgiu, Florin Oprea, a precizat ca doi marinari aflati pe nava care a fost scufundata de gheata in zona Chiciu au reusit sa se salveze in ultimul moment. Oprea a mai spus ca in zona Calarasi si pe Dunarea fluviala nu exista spargator de gheata. El a precizat ca in momentul in care se pune in miscare un pod de gheata ca cel de la Calarasi, nu poate fi luata nicio masura de protectie. "Dunarea este blocata, se navigheaza in deriva, impreuna cu gheata", a spus Oprea.

De asemenea, reprezentantii Capitaniei Portului Calarasi au declarat ca un ponton al bacului a fost impins de gheata, pasarela acestuia si cablurile de sustinere fiind rupte.

In aval de Chiciu, din cauza bucatilor foarte mari de gheata, navele s-au deplasat in aval, in timp ce pe Bratul Borcea multe ambarcatiuni pescaresti si de agrement au fost impinse pe mal sau luate la vale de gheata.

×