x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Haos - Zece zile de Hollywood la Glodul Dambovitei

Haos - Zece zile de Hollywood la Glodul Dambovitei

de Toma Roman Jr    |    14 Noi 2006   •   00:00

Filmul "Borat" este o parodie teribil de simpatica despre regimurile dictatoriale instaurate in fostele republici orientale ale Uniunii Sovietice. Pentru producatorii sai, un loc foarte asemanator cu Kazahstanul a fost satul Glod din comuna Moroieni, judetul Dambovita, Romania.

GLOD. Un sat romanesc mirosindu-le unora a Asia Centrala

Filmul "Borat" este o parodie teribil de simpatica despre regimurile dictatoriale instaurate in fostele republici orientale ale Uniunii Sovietice. Pentru producatorii sai, un loc foarte asemanator cu Kazahstanul a fost satul Glod din comuna Moroieni, judetul Dambovita, Romania.

Mai intai, tot felul de bizoni de presa au inventat tampenii. Pe marginea lui "Borat", tot felul de colegi si compatrioti in acelasi timp au constatat ca patria e terfelita, ca s-au dat tepe... Un cotidian central a facut o grava confuzie intre cazaci (un fel de razesi in Rusia) si kazahi (popor islamic din fosta Uniune Sovietica). Tot felul de televiziuni romanesti au accentuat modul in care producatorii lui "Borat" si-au batut joc de oamenii din Glod. Am simtit nevoia sa mergem si noi acolo, sa vedem ce s-a intamplat de fapt.

EFEMERIDE. Am ajuns cu greu la Glod, un sat locuit in majoritate de tigani rudari, aflat undeva intre Sinaia si Targoviste. Cum am debarcat din masina redactiei, am fost inconjurati de o serie de mici "vedete". Toti jucasera in "Borat", iar dupa raidurile colegilor nostri aveau un soi de "usage du monde". Inconjurati de puradei, machitori profesionisti, juni indrazneti, am fost condusi spre carciuma din Glod. Acolo l-am gasit pe Solomon Gheorghe, "protagonistul" filmului: "M-au dus cu o femeie grasa, care zicea ca-i maica-mea, si cu una tanara, care cica era fie-mea. Aia care era mama ii zicea lui Borat: «Futu-te-n gura, mi-ai facut rusinea sa-mi mananci…» Eu trebuia sa-i spun la americanu’ ala inalt, tiganos si cu mustata la fel."
SATENI-ACTORI. Statele de plata au bagat zazanie in figuranti

Proaspatul actor era nemultumit ca pentru un asemenea rol important a luat doar 150.000 de lei, ca si majoritatea satenilor. Cand au venit "americanii" (asa ii denumesc tiganii din Glod pe toti strainii), taranii nu au fost foarte nemultumiti. Putin mai tarziu, cand au auzit ca "Borat" a avut succes in toata lumea, s-au suparat ca au fost platiti foarte putin. In plus, au aparut, pe motiv de capra vecinului, dusmanii intre ei. Sunt nemultumiti ca femeia care si-a inchiriat Dacia stricata pentru patru zile a luat pentru asta patru milioane de lei, ca familia care si-a bagat vaca in casa a incasat trei milioane. Solomon Gheorghe, usor beat, juca "tabinet" pe bani cu domnul contabil. "Tabinetul" era de fapt un fel de 21 si, mai ceva ca la Las Vegas, miza era de un leu nou de partida. Suparat ca a pierdut, nea Gheorghe a inceput sa acuze autoritatile locale, "judetul", jandarmii ca le-ar fi indus sa joace in film pe bani putini. El crede ca s-ar fi alocat un buget mult mai mare, dar ca acesta s-ar fi topit undeva intre partenerii romani ai producatorilor si autoritatile locale. A inceput sa-l acuze pe primarul Costel Iordan, etern ca padurea, de vreo 20 de ani, ca le-a promis apa potabila si le-a dat pisat de bou, ca le-a promis un pod de care s-a ales prafu’, fiindca a fost inceput in campanie electorala si lasat balta. Nea Gheorghe ridica degetul acuzator si spune ca la Glod nici macar cei afectati de inundatii n-au fost desbagubiti.

MANDRIE NATIONALA. Tira Marin, posesor de fes aflat la o masa de vizavi, a sarit sa-l contrazica. Era foarte nemultumit ca Romania a fost prezentata drept Kazahstan, ca s-au aratat doar casele urate din sat, ca lui Ciungu, la montaj, i s-a atarnat un vibrator de mana. Pe scurt, era revoltat ca "imaginea Glodului a fost deteriorata". Putin a lipsit sa asistam la o bataie intre cei doi interlocutori. Restul oamenilor beau "Votca Manele" si ne injurau in surdina: "Gatii ma-tii de chior, ce tot scrii acolo!".

AUTORITATI. La Primarie nu era nimeni. Domn’ primar, ca si Nicolae Stanciu, consilierul local ales pe listele Partidei Romilor, plecasera, strategic, "la judet". Dupa ce am jucat biliard vreo ora si am dat multe telefoane, Stanciu a binevoit sa apara. Era intre ciocan si nicovala; pe de-o parte recomandase calduros conationalilor sai echipa de filmare a filmului "Borat". Pe de alta, acum era suparat pe cineasti fiindca au facut tara de ras, au bagat vaci in casa sau au inhamat cai si magari la Dacii. Baiat fin, domnul Stanciu era ingrijorat de imaginea Romaniei.

Din toata supa asta lunga, putem sa ne punem cateva intrebari. Prima ar fi daca producatorii lui "Borat" au platit legal figuratia, fiindca, din cate ne-au spus "actorii", plata s-a facut ori cu "buzunarul", ori pe baza unei semnaturi intr-un caiet. Iar ne intrebam cine a dat aprobarea pentru blocarea vreme de cateva ore a DN 1 in zilele in care au avut loc filmari. Lasand la o parte aspectele legale ale povestii, rudarii din Glod au fost vedete vreme de zece zile. Probabil a fost cel mai important eveniment din viata lor.
×
Subiecte în articol: observator glod borat