Elevi din prestigioase licee bucureştene propun, în cadrul proiectului Harta Verde a Bucureştiului, cîteva idei pentru dezvoltarea durabilă a Parcului Izvor.
Elevi din prestigioase licee bucureştene propun, în cadrul proiectului Harta Verde a Bucureştiului, cîteva idei pentru dezvoltarea durabilă a Parcului Izvor.
La sfîrşitul lunii mai, imediat după ce a fost lansat, proiectul Harta Verde a ajuns în două licee bucureştene de veche tradiţie, Colegiile Naţionale "Gheorghe Lazăr" şi "Sfîntul Sava". A fost punctul de început al unui proiect educaţional adresat în special tinerilor bucureşteni care doresc să-şi cunoască mai bine oraşul participînd cu propria lor viziune la Harta Verde.
Sînt, aşadar, mai bine de două luni de cînd 40 de liceeni, împărţiţi în patru echipe, fiecare cu propriile viziuni, muncesc în speranţa că proiectele propuse de ei autorităţilor locale, dar mai ales comunităţii, vor conduce într-un final la o îmbunătăţire a mediului în care
trăiesc locuitorii Capitalei.
Salvarea Cişmigiului
Echo, echipa elevilor din "Gheorghe Lazăr", este formată din opt tineri creativi, care au hotărît să renunţe la mare parte din vacanţă, lucrînd uneori zile întregi încercînd să găsească soluţii problemelor întîmpinate. Proiectul lor, departe de a fi uşor abordabil, vizează reamenajarea Parcului Izvor, ţinînd seama, fireşte, de cerinţele şi necesităţile comunităţii, şi aceasta pentru a crea o alternativă pentru "dezaglomerarea" Grădinii Cişmigiu, suprapopulată de vizitatori mai ales la sfîrşit de săptămînă.Deşi constituie o întinsă zonă verde în chiar inima Bucureştiului, Parcul Izvor e rareori animat de prezenţa vizitatorilor, excepţii făcînd zilele în care primăria organizează evenimente electorale. În rest, acest spaţiu golaş nu este întrebuinţat mai deloc în sprijinul cetăţeanului.
Într-o primă fază, echipa Echo a realizat un sondaj care cuprinde răspunsurile cetăţenilor la o grilă de zece întrebări cu privire la problemele parcurilor Izvor şi Cişmigiu. Rezultatele indică faptul că mai bine de 94% dintre cei care frecventează Parcul Izvor ar dori ca acesta să fie amenajat corespunzător, printre problemele enuntaţe de respondenţi numărîndu-se: neîngrijirea parcului (46%), lipsa vegetaţiei, implicit a locurilor umbrite (44%), lipsa posibilităţilor de practicare a unor activităţi recreative (32%), lipsa băncilor (27%).
La o primă vedere, Parcul Izvor pare cetăţeanului un simplu teren viran. Mulţi poate ar spune la repezeală că Parcul Cişmigiu este lipsit de probleme. Nu este deloc aşa. Principalul disconfort apare în week-end-uri şi la sărbători, atunci cînd parcul devine literalmente arhiplin. O altă problemă este aceea a oamenilor străzii, a cerşetorilor, care,în lipsa gardienilor, îşi fac veacul în parc.
Alte soluţii
Revenind la Parcul Izvor, sondajul mai dezvăluie că cetăţenii ar fi încîntaţi dacă pe actualul teren al parcului ar găsi ţîşnitori, bănci, copaci, aranjamente florale (87%), locuri de joacă pentru copii (77%), teatru de vară, cu orchestră de week-end şi cu posibilitatea de a putea fi transformat în patinoar iarna (73%), spaţiu îngrădit pentru cîini (64%), fîntînă arteziano-muzicală (63%), terenuri sportive (63%). Sondajul realizat, împreună cu alte constatări nu mai puţin lipsite de interes pentru comunitate, dar şi cu propuneri de acţiune, vor fi făcute publice o dată cu lansarea proiectului echipei Echo, ce va avea loc în luna septembrie. Propunerile vor fi înmînate autorităţilor locale. Cei opt elevi din echipa Echo sînt: Barbu Andreea, Florea Mădălina Maria, Marin Aurelia, Petre Cristina, Popa Cristian, Schiau Bianca, Trandafir Ana Maria, Voropanov Ion Alexandru.http://www.jurnalul.ro/articole/133625
Citește pe Antena3.ro