x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hayssam ramane in arest

Hayssam ramane in arest

de Oana Stancu Zamfir    |    25 Iun 2005   •   00:00
Hayssam ramane in arest

Instanta Curtii de Apel Bucuresti a decis ieri prelungirea cu 30 de zile a mandatului de arestare preventiva a lui Omar Hayssam in dosarul in care acesta este acuzat de terorism.

Curtea de Apel a decis ieri prelungirea mandatului de arestare preventiva a lui Omar Hayssam cu 30 de zile, in dosarul in care sirianul este acuzat de terorism.

Procurorii au pledat ieri in fata instantei pentru mentinerea lui Omar Hayssam dupa gratii, aratand ca acesta reprezinta un pericol pentru societate. Parchetul General il acuza pe sirian ca a organizat rapirea jurnalistilor Marie-Jeanne Ion, Sorin Miscoci si Ovidiu Ohanesian, impreuna cu Mohammad Munaf. Cei doi au fost arestati pe 26 mai pentru initiere de grup terorist, la numai cateva zile dupa eliberarea ostaticilor romani. Munaf este inca in custodia autoritatilor americane, iar Omar se afla in arest, sub puterea a trei mandate de arestare preventiva, doua dintre ele pentru infractiuni economice.

"NEVINOVAT". Avocatii sirianului au pledat insa nevinovat in fata instantei, Omar insusi declarand pe culoarele Curtii de Apel ca este pe nedrept invinuit si cerandu-le ziaristilor sa faca propria lor ancheta, pentru a vedea cine este in spatele acestei "inscenari". Aparatorii sai spun ca la dosar nu exista probe concludente, martorii audiati la Bagdad spunand doar ca au impresia sau ca li s-a parut ca in spatele actiunii de rapire s-ar afla Hayssam, insa nici unul nu l-ar fi indicat faptuitor pe acesta.

TERORIST SAU NU? Omar Hayssam a fost retinut pe 5 aprilie, la o saptamana dupa rapirea celor trei jurnalisti. Palatul Cotroceni si nu Parchetul a facut anuntul, purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, aratand atunci ca, din moment ce anuntul s-a facut de catre celula de criza, retinerea are legatura cu rapirea ziaristilor. Pe 15 aprilie, Parchetul contrazicea insa anuntul Presedintiei, anuntand printr-un comunicat de presa ca Hayssam a fost arestat in doua dosare penale pentru "activitatea infractionala in materie economico-financiara", adica inselaciune, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, bancruta frauduloasa, spalare de bani si crima organizata.

La scurt timp dupa eli-berarea jurnalistilor romani, Ministerul Public sustinea ca, din audierea preliminara a suspectilor retinuti la Bagdad, a rezultat ca intreaga operatiune de rapire a jurnalistilor a fost initiata, infiintata si coordonata de catre Hayssam si Munaf si planificata in Romania. "Actiunile de rapire si de amenintare savarsite de catre gruparea din Irak au avut ca scop producerea unui puternic impact psihologic asupra populatiei, menit sa atraga atentia asupra inculpatului Omar Hayssam, in calitatea acestuia de eliberator al jurnalistilor, scopul fiind acela de a fi exonerat de raspunderea penala pentru savarsirea mai multor infractiuni de crima organizata si de natura economico-financiara care au produs prejudicii in valoare de zeci de milioane de euro", preciza Ministerul Public. Surse judiciare sustin ca Mohammad Munaf este cel care indica implicarea lui Hayssam in rapire, pe cand unii dintre cei arestati la Bagdad fac referire la implicarea lui Hayssam doar relatand ce le-ar fi spus Munaf, care ar fi invocat drept motiv al rapirii faptul ca, in Romania, relatia dintre romani si musulmani are nevoie de o ameliorare.

MISTERUL CARTELEI. O nebuloasa in acest caz a lasat sa se produca si presedintele Traian Basescu atunci cand a prezentat filmului rapirii. Seful statului a aratat ca Omar a devenit suspect din momentul in care a fost sunat din Irak de pe o cartela Connex care a "plecat din Romania la Bagdad" si care a fost "imediat identificata". Investigatiile de presa au aratat ca acest lucru era practic imposibil intrucat cartelele reincarcabile pe care Munaf se presupune ca l-ar fi cumparat in acest scop nu au roaming in Irak, ceea ce a determinat Cotroceniul sa revina asupra declaratiilor presedintelui si sa precizeze ca apelul a fost dat prin sistemul Voice over IP. Specialistii sustin insa ca in acest caz rolul unei cartele Connex reincarcabile este un mister.

La fel de neclar este motivul pentru care Omar ar fi pus la cale rapirea. Presedintele Traian Basescu a sustinut ca Hayssam urmarea sa fuga din tara, in timp ce Parchetul General vorbeste despre intentia sirianului de a reveni in Romania, incununat de lauri dupa ce i-ar fi recuperat pe ziaristi, in felul acesta obtinand bunavointa autoritatilor in dosarele penale in care era cercetat.
×
Subiecte în articol: observator hayssam omar