x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Help-Line pentru copiii cu părinţi plecaţi

Help-Line pentru copiii cu părinţi plecaţi

de Monica Cosac    |    28 Oct 2015   •   09:59
Help-Line pentru copiii cu părinţi plecaţi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Ignoraţi ani la rând de autorităţi, copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate au primit o mână de ajutor din partea organizaţiilor nonguvernamentale. O linie telefonică gratuită şi o platformă online au fost lansate, ieri, la Muze¬ul Naţional Cotroceni, în cadrul unui proiect al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

Astfel, copiii care sunt lăsaţi în grija rudelor şi au nevoie de consiliere vor putea apela gratuit numărul telefonic 0800.070.040, de luni până vineri, între orele 9.30 şi 17.30, însă doar de pe teritoriul României. Informaţii şi consiliere gratuită vor putea primi, de asemenea, şi persoanele care au grijă de aceşti copii, dar şi speci¬aliştii în domeniul protecţiei copilului şi educaţiei.

Prin proiectul „Prot e c ţ i e ş i educaţie pentru copiii afectaţi de migraţia pentru muncă în străină¬tate a părinţilor, prin centre de zi”, implementat de Salvaţi Copiii cu sprijinul financiar al The Velux Foundations, a fost lansată şi platforma www.copiisinguriacasa. ro. Părinţii, rudele şi angajaţii din domeniul asistenţei sociale vor găsi aici articole care îi vor ajuta în gestionarea îngrijirii acestor copii, precum şi o secţiune prin care le pot adresa întrebări specialiştilor, prin e-mail. Părinţii vor beneficia şi de o campanie de informare legată de obligaţiile care le revin atunci când părăsesc ţara, în privinţa desemnării unui repre¬zentant legal al copilului, dar şi despre riscurile pe care le implică plecarea lor pentru copii. În acest sens, vor fi difuzate spoturi radio şi TV şi se vor desfăşura caravane de informare în Bucureşti şi 13 judeţe (atât în mediul urban, cât şi în rural). În alte 28 de judeţe, vor organiza campanii de informare Direcţiile de Asistenţă Socială.

Președintele Klaus Iohannis a participat la lansarea liniei tele¬fonice Help-Line și a subliniat că trebuie luate măsuri rapid, deoarece sunt prea mulţi copii care cresc lipsiţi de afecţiunea părinţilor şi nu-şi doreşte „o altă generaţie de sacrificiu”.

Din perspectiva Convenţiei privind drepturile copilului, aces¬tor micuţi care cresc departe de părinţi le sunt încălcate: dreptul la familie şi protecţie, dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, la timp liber, joacă, dreptul la nedis¬criminare şi incluziune socială.
 

×