x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri

Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri

23 Iun 2014   •   16:46
Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru luare de mită şi fals în înscrisuri

Procurorii DNA din Cluj au dispus trimiterea în judecată a preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu pentru luare de mită în formă continuată, fals în înscrisuri şi complicitate la spălare de bani.

Alături de Uioreanu au mai fost trimişi în judecată Ioan Bene, membru AGA în cadrul SC Construcţii Napoca SA, Vasile Pogăcean, asociat şi administrator la SC Sinai Comimpex SRL Iclod, Ioan Petran, consilier judeţean la CJ Cluj şi Radu Gabriel Davidescu, director dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti.

Potrivit procurorilor DNA, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Uioreanu a pretins de la Pogăcean 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013-mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe, suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de Pogăcean.

Uioreanu a pretins de la Ioan Bene 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012-martie 2014, în mod repetat a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de Bene.

În încercarea de a disimula adevărata înţelegere între părţi, respectiv plata unei sume cu titlu de mită, la data de 13 mai 2014, Uioreanu a convenit cu Ioan Bene ca acesta să facă demersuri pentru încheierea în fals a unui contract şi a unei facturii fiscale între una din societăţile deţinute de omul de afaceri, respectiv SC Napocamin SRL cu societatea Centrul de Cercetări şi Studii Calitative şi Cantitative SRL. Actele respective atestă în fals o convenţie comercială între cele două societăţi, fiind folosite pentru a crea aparenţa unei plăţi licite asupra unui studiu de piaţă - sondaj de opinie de care a beneficiat preşedintele Consiliului Judeţan Cluj, în valoare de 5.000 euro.

De asemenea, Uioreanu a pretins, împreună cu Ioan Petran, consilier judeţean, la data de 9 aprilie 2014, de la Radu Gabriel Davidescu, director de dezvoltare al SC UTI Grup SA, suma de 20.000 euro (câte 10.000 euro pentru fiecare din cei doi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Cluj) pentru ca, în exercitarea atribuţiilor funcţiei, să promoveze în cadrul CJ Cluj un proiect de hotărâre şi să emită o Hotărâre de Consiliu Judeţean, prin care să se aprobe, în favoarea societăţii UTI Hotel & Parking SRL, în cadrul contractului de concesiune derulat cu CJ Cluj, realizarea unei parcări long term pentru 108 locuri în incinta Aeroportului Internaţional Avram Iancu Cluj Napoca. Din banii pretinși, la data de 17.04.2014, a primit efectiv 5.000 euro.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumei de 13.500 lei aparţinând lui Uioreanu în vederea confiscării speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj, în suprafaţă de 195 mp aparţinând lui Uioreanu, până la concurenţa sumei de 421.300 lei, în vederea confiscării speciale.

În cauză s-a mai dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea sumelor 4.478,88 lei şi 10.000 euro aparţinând lui Ioan Petran în vederea confiscării speciale. De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator şi indisponibilizarea sumelor de 23.671,12 lei şi 18.205 euro, aparţinând lui Petran în vederea confiscării extinse.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj. 

×
Subiecte în articol: Horea Uioreanu dna