x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Horică Integritate mititică. Şeful ANI este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu. Prejudicul este estimat la 75 milioane de euro

Horică Integritate mititică. Şeful ANI este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu. Prejudicul este estimat la 75 milioane de euro

16 Mar 2015   •   23:05
Horică Integritate mititică. Şeful ANI este acuzat de trei fapte de abuz în serviciu. Prejudicul este estimat la 75 milioane de euro

Lăudat în toate rapoartele oficiale ale Comisiei Europene despre corupţia din România, ridicat în slăvi de diplomaţii europeni şi americani, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu, a fost încătuşat şi băgat în arestul Poliţiei Capitalei de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. În cursul acestei zile, urmează să fie prezentat în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care vor decide dacă îl vor aresta preventiv pentru 30 de zile.
   
Anchetatorii îl acuză pe Horia Georgescu de săvârşirea a trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave, dacă funcţionarul public a obţinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul. Infracţiunile au fost comise în perioada 2008-2009, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor. Atunci au fost aprobate trei rapoarte de evaluare a unor imobile în valoare de aproximativ 130 milioane de euro. Procurorii susţin că cele trei dosare au fost supraevaluate cu suma de 75.000.000 de euro. În aceeaşi perioadă, Horia Georgescu a fost şi secretar general la Integritate, dar şi şef al Structurii de Securitate, unde a coordonat şI implementat procedurile legale privind informaţiile clasificate la nivel naţional, al Uniunii Europene şi NATO.

Războinicul Horică, integritate mititică

Jurnalul Naţional a solicitat în repetate rânduri demisia lui Horia Georgescu pentru că a transformat Agenţia Naţională de Integritate într-o instituţie de represiune împotriva adversarilor politici ai regimului Băsescu-Boc-Udrea. Se pare că acum s-a întors roata. Potrivit unor surse judiciare, Horia Georgescu a fost turnat la DNA de către Valentin Vişoiu, partenerul de afaceri al lui Radu Pricop, ginerele lui Traian Băsescu.

Reţinut de DNA

Luni dimineaţa funcţionarii publici de abia făceau ochi pentru o nouă săptămână de muncă. La fel şi Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Integritate. Doar, ofiţerii şi procurorii anticorupţie s-au trezit mai devreme pentru că aveau o nouă misiune. Înarmaţi cu un mandat de aducere emis pe numele lui Horică, aceştia au bătut la poarta vilei lui cu noaptea în cap. S-a îmbrăcat, ieşind pe poartă flancat de anchetatori. Şi dus a fost. La sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, unde a fost audiat aproximativ cinci ore. Apoi, procurorii au decis să-l reţină pentru 24 de ore, fiind acuzat de trei fapte de abuz în serviciu în perioada 2008-2009, în calitatea sa de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, din cadrul ANRP. Atunci au fost aprobate trei rapoarte de evaluare a unor imobile în valoare de aproximativ 130 milioane de euro. Procurorii susţin că cele trei dosare au fost supraevaluate cu suma de 75.000.000 de euro. Primul dosar îl are în centru pe Valentin Vişoiu, care a cumpărat cu puţin peste 2,7 milioane de euro drepturile pentru un teren de 21 ha în comuna Cernica. Pentru acest teren ANRP a plătit peste 80 de milioane de euro. Într-un alt dosar, Anca Valentina Borţică şi Mircea Adrian Victor Borţică au primit 21 de milioane de euro pentru un imobil situat în şoseaua Olteniţei. Apoi, Tudor Constantin a cesionat fiului său Aurel Constantin drepturile pentru un teren, fiind soluţionat cu prioritate.
     
După ce procurorul a decis să-l reţină, ofiţerii au vrut să-i pună cătuşele pentru a fi dus în arestul Poliţiei Capitalei. Dar, Horică Georgescu a opus rezistenţă obligându-i pe aceştia să-l imobilizeze. Aşa că l-au încătuşat cu mâinile la spate. Întrebat dacă a luat bani în urma soluţionării dosarelor de la ANRP, Horia a spus că: “niciodată”. Avocatul lui Horia Georgescu, Cristian Ene, a declarat că clientul său se consideră nevinovat. “Clientului meu i s-au adus la cunoştinţă cele două calităţi, cea de suspect, după care cea de inculpat, şi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale pentru trei fapte de abuz în serviciu. De asemenea, s-a stabilit şi un prejudiciu care, din punctul nostru de vedere, nu este cel real.”

Ingrid Zaarour şi Theodor Nicolescu la DNA

În paralel, la sediul DNA a fost adus cu mandat şi deputatul PNL Theodor Nicolescu, secretarul Comisiei juridice. Acesta a fost vicepreşedinte al ANRP în perioada 2005-2008. La scurt timp, în faţa anchetatorilor a fost adusă şI Ingrid Zaarour, fosta şefă a ANRP din 2005 până în 2009.  La finalul mandatului său, Ingrid Zaarour a lăsat în urma sa un număr de 37.057 de dosare nesoluţionate, în timp ce afaceriştilor controversaţi li se soluţionau dosarele imediat. Horia Simu Şchiopu a primit o despăgubire record în valoare de aproximativ 103 milioane de euro, în 2008. Acesta este un apropiat al grupului liberal format din Vlad Moisescu şi Cristian Buşoi. Mai mult, în 27 februarie 2014, Ingrid Zaarour şi-a dat demisia din PNL după ce Crin Antonescu i-a exclus din partid pe Andrei  Chiliman şi Vlad Moisescu. Dar, Zaarour a fost foarte apropiată şi de Radu Pricop, actualul ginere al lui Traian Băsescu. În anul 2004, cei doi au înfiinţat societatea PRP Consulting Com Bucureşti.  

×