In ultima vreme, au circulat multe zvonuri cu referire la statutul reli-giei ca materie predata in scolile publice dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Se va mai preda religia in scoli sau elevii vor primi doar notiuni de istorie a religiilor? Sau nici macar atat?
In ultima vreme, au circulat multe zvonuri cu referire la statutul religiei ca materie predata in scolile publice dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. Se va mai preda religia in scoli sau elevii vor primi doar notiuni de istorie a religiilor? Sau nici macar atat? De ceva timp, lumea profesorilor de religie este cuprinsa de tot felul de temeri si de intrebari privind materia pe care o predau ei. Cea mai sumbra dintre acestea este ca Uniunea Europeana nu ne va accepta in sanurile ei cu religia predata la catedra sub forma actuala, catehetica. Danion Vasile, unul dintre cei mai cunoscuti si apreciati autori de carti cu continut ortodox, doctorand in teologie la Salonic, a declarat in legatura cu aceasta: "Cand se va scoate religia din scoli, pierderea va fi foarte mare, pentru ca multi copii si-au atras parintii la biserica. Aveam copii la clasele V-VIII care mi-au spus ca si-au adus parintii la biserica. In momentul cand se va scoate religia din scoli pierderea din punct de vedere spiritual va fi foarte mare". Dar credeti ca se va intampla aceasta? "Eu sunt convins ca or sa ne bage pumnul in gura, pana la urma, or sa ne scoata religia din scoli, pentru ca acestia sunt pasii firesti. Ca sa ne poata spala pe creier trebuie sa ne smulga religia. Sigur, biserica lui Hristos nu se intemeiaza pe un ordin al ministrului Invatamantului si pe predarea religiei in scoala. Insa la nivel omenesc, scoaterea religiei din scoli ar fi o pierdere enorma", a mai spus Danion Vasile. Un alt autor de carti, studii si eseuri crestin-ortodoxe, Laurentiu Dumitru, muzeograf la Biserica domneasca "Sfantul Gheorghe" din Pitesti, spera ca materia Religie sa ramana in continuare in programa si "sa nu se mai faca atata caz de integrarea in UE. Daca la acel moment vor fi contestatari, speram ca situatia din scolile publice grecesti sa cantareasca ceva in luarea deciziei celei intelepte". Pentru cine nu stie, in Grecia, care este membra a Uniunii, religia se preda in scolile publice. Laurentiu Dumitru a mai declarat: "Ar fi cel putin lipsit de delicatete sa-L gonesti pe Hristos din scoala. Orice va fi insa, nu cred ca trebuie sa ne ingrijoram peste masura. Biserica nu trebuie sa se increada prea mult in ajutorul statului. Cred ca ea va gasi resursele necesare sa infiinteze scoli catehetice de duminica pe langa fiecare parohie, dar speram sa nu se ajunga aici". De la Stefan Ionita, director in cadrul Ministerului Culturii si Cultelor, aflam ca nu este sigur cum va fi dupa aderare. Dar ar fi posibil ca religia sa fie inlocuita cu istoria religiilor.
Citește pe Antena3.ro
|
"Il iubeam pe Dumnezeul bunicii mele foarte mult, pentru ca era atat de aproape de ea, si adesea obisnuiam sa o rog: «Spune-mi ceva despre Dumnezeu!». Cand vorbea despre Dumnezeu, despre cer sau despre ingeri, devenea mai mica si mai blanda, fata isi recapata tineretea, iar ochii ei umezi radiau o lumina calda, deosebita. Ii luam in mana buclele grele ale parului si le infasuram in jurul gatului meu. Ascultam cuminte, fiind numai ochi si urechi la povestile ei fara sfarsit, care nu ma plictiseau niciodata. «Omul nu-l poate vedea pe Dumnezeu - daca l-ar vedea, ar orbi. Numai sfintii Il pot privi direct in fata»"
Maxim Gorki |