x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Huiduieli, ploaie şi horă cu ocazia Micii Uniri

Huiduieli, ploaie şi horă cu ocazia Micii Uniri

25 Ian 2019   •   07:46
Huiduieli, ploaie şi horă cu ocazia Micii Uniri

Mii de oameni au participat, ieri, la ceremoniile religioase şi paradele militare organizate în marile oraşe din ţară, pentru a marca 160 de ani de la Mica Unire, printre acestea fiind momente dedicate memoriei domnitorului Alexandru Ioan Cuza, dar şi spectacole susţinute de interpreţi de muzică populară şi ansambluri folclorice alături de care românii s-au prins în Hora Unirii.

Evenimentul a fost marcat, la Bucureşti, prin manifestări culturale, cuprinzând o sesiune de comunicări ştiinţifice, vernisaje şi lansări de carte. Alexandru Ioan Cuza, mitropoliţii Nifon al Ţării Româneşti şi Sofronie Miclescu al Moldovei, precum şi ceilalţi făuritori ai Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Sfânta Liturghie care a fost oficiată în Catedrala Patriarhală. Totodată, emblematicul Arc de Triumf din Bucureşti este deschis publicului şi va putea fi vizitat inclusiv în weekend.

La Iaşi, manifestările au început cu un scurt moment artistic al actorului Dumitru Florescu, care l-a interpretat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, urmat de discursuri ale reprezentanţilor bisericii. Comemorarea nu a fost lipsită de incidente. Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, a fost întâmpinat cu huiduieli, dar acesta şi-a ţinut discursul până la final. Toţi participanţii s-au prins, la final, în Hora Unirii.

La Cluj, zeci de persoane, printre care oficialităţi locale din partea PNL, dar şi parlamentari PSD şi PNL, ori simpli cetăţeni, s-au prins într-o Horă a Unirii în faţa Prefecturii şi a bustului lui Alexandru Ioan Cuza.

La Timişoara, evenimentele dedicate Unirii Principatelor Române au avut loc lângă monumentul lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Timiş. Ploaia i-a făcut pe localnici să vină însă într-un număr mic la manifestările organizate.

Romfilatelia a introdus în circulaţie, încă de miercuri, o emisiune de mărci poştale dedicată Unirii Principatelor Române. Ea este completată de un plic, iar ca formă de machetare a fost folosită o coliţă dantelată.

 

 

×