Aproape 5.000 de persoane s-au adunat duminica in localitatea hunedoreana Tebea, unde se desfasoara manifestarile comemorative dedicate implinirii a 139 de ani de la moartea lui Avram Iancu.
Spre deosebire de alti ani, accesul in cimitirul din Tebea a fost restrictionat pentru acele persoane care aveau asupra lor insemne sau steaguri ale partidelor politice, reprezentantii acestora fiind dirijati spre zona invecinata cimitirului.
La Serbarile Nationale de la Tebea iau parte ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, presedintele PNL, Crin Antonescu, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, vicepresedintele PRM Gheorghe Funar, vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu, vicepresedintele UNPR Mircia Muntean, deputati, senatori, alti lideri politici si ai institutiilor administrative ale statului, reprezentanti ai Bisericii.
Ceremonialul din cimitirul de la Tebea a inceput cu intonarea imnului de stat, iar o garda formata din mai multi militari a prezentat onorul. Peste 60 de delegatii au fost anuntate ca vor depune coroane de flori la mormantul lui Avram Iancu, dupa care, de la ora 11,00, va fi oficiata o slujba de pomenire ce va fi savarsita de episcopul Gurie al Devei si Hunedoarei, ajutat de inalti prelati ai Bisericii Ortodoxe.
Manifestarile din cimitirul de la Tebea se vor incheia cu o evocare istorica si mesaje ale autoritatilor.
Avram Iancu s-a nascut la 1824, intr-o familie de moti instariti din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revolutia de la 1848 Avram Iancu facea parte dintre fruntasii intelectualitatii romanesti transilvanene luptatoare pentru emancipare sociala si nationala. A fost unul dintre initiatorii si organizatorii adunarilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, si conducatorul cetelor inarmate de tarani si mineri din Muntii Apuseni, in randurile carora se bucura de o mare popularitate. Avram Iancu s-a stins din viata la 10 septembrie 1872, in comuna Baia de Cris, si a fost inmormantat in cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.