x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iacobov in boxa acuzatilor

Iacobov in boxa acuzatilor

de Violeta Fotache    |    05 Noi 2005   •   00:00
Iacobov in boxa acuzatilor

Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata pentru spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Jurnalul National scria inca din 27 octombrie despre cercetarile efectuate de Parchetul instantei supreme in acest caz.

Omul de afaceri Corneliu Iacobov a fost trimis in judecata pentru spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Jurnalul National scria inca din 27 octombrie despre cercetarile efectuate de Parchetul instantei supreme in acest caz.

Conform rechizitoriului intocmit de procurorul Alina Bica, prejudiciul cauzat in urma savarsirii acestor fapte se ridica la 243 de miliarde de lei.

Toate aceste fapte au fost comise in derularea contractelor de cesiune de creanta si mascate de actiuni prin care RAFO a pierdut SC Electrocarbon in favoarea Metaleuroest. Iacobov risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 5-18 ani. Prejudiciul creat RAFO s-a facut pe trei cai: "pierderea" in instanta a unor procese generate de o aparare slaba, cumularea datoriilor si transferul acestora catre alte societati.

FACILITATI. In octombrie 2001, APAPS a vandut contra sumei de 1,5 milioane de dolari un pachet de actiuni reprezentand 59,99% din capitalul social al RAFO SA Onesti catre doua dintre firmele controlate de Corneliu Iacobov: SC Canyon Servicos LDA Portugalia si SC Imperial Oil SA Bacau. Dupa doua luni de la parafarea contractului, Guvernul, prin ordonanta de urgenta, a adoptat unele masuri de redresare financiara in vederea finalizarii procesului de privatizare a rafinariei. Asa se face ca datoriile rafinariei neachitate pana in februarie 2002 au fost convertite in actiuni, care au fost atribuite astfel: 63,9% Ministerului Finantelor Publice, 30,6% Ministerului Lucrarilor, Transporturilor si Locuintei, iar SC Canyon Servicos LDA Portugalia si SC Imperial Oil SA Bacau au primit actiuni in cota de 3%. In urma acestei conversiuni, datoria RAFO Onesti catre bugetul statului - adica TVA, accize si impozit pe profit neachitate - a fost anulata, principalul beneficiar al acestei "generozitati" a statului fiind Corneliu Iacobov.

CESIUNE. In aprilie 2002, APAPS a mai vandut o data actiuni RAFO: 99% din cota de actiuni obtinuta in urma ordonantei de urgenta. Cumparatorii, aceleasi doua firme controlate de Iacobov. Pretul platit: 11,4 milioane de dolari. In octombrie 2003, SC Canyon si SC Imperial au cesionat 48,9% din actiuni catre firma Balkan Petroleum LTD Marea Britanie pentru 350.000 de dolari. Afacerile s-au derulat si, in timp, in perioada postprivatizare, RAFO Onesti a acumulat noi datorii la bugetul de stat. Nici mai mult, nici mai putin decat 7.972.046.947.497 de lei (!). Ponderea o reprezinta accizele - 2.134 miliarde de lei, TVA - 2.727 miliarde de lei si fondul special al drumurilor - 829 miliarde de lei.

COMPLICI
In boxa acuzatilor alaturi de Corneliu Iacobov vor mai comparea Toader Gaureanu, Marin Marin si Liliana Luchian, care se aflau in conducerea RAFO. Cei trei sunt acuzati de spalare de bani, abuz in serviciu si asociere in vederea comiterii de infractiuni. Procurorii anchetatori au constatat ca, in ianurie 2003, Iacobov impreuna cu Gaureanu si ceilalti directori au initiat constituirea unei asocieri in vederea comiterii de infractiuni si ulterior chiar au savarsit aceste infractiuni. Inculpatii au actionat astfel, desi cunosteau ca prin aceasta cauzeaza o vatamare a interesului legal al societatii ai carei angajati erau (RAFO).

COMBINATIA
S-a constatat ca "investitiile efectuate de societate in activitatile hoteliere nu se impuneau, acceptarile de pachete de actiuni la diverse societati comerciale se faceau doar cu scopul de a se redistribui ulterior la alte societati, iar SC RAFO Onesti era prejudiciata in permanenta, acumuland premeditat pierderi pe conturi".

Cel care lua de fapt decizii cu privire la activitatile manageriale si unele contracte incheiate de RAFO era chiar Corneliu Iacobov. El isi "impunea vointa" privind RAFO, in calitate de actionar majoritar la SC Vradicor Financiar Grup SA, firma care era actionar majoritar la SC Imperial Oil, investitorul strategic al rafinariei.

Corneliu Iacobov este cel care negocia si stabilea forma de incheiere a tranzactiilor, cum a fost cazul afacerii RAFO - SC Electrocarbon SA - SC Metaleuroest SRL, al afacerii Hotel Bulevard ori fuzionarea SC Vradicor Financiar Grup cu SC RAFO Imperial Oil.
×
Subiecte în articol: observator acţiuni rafo iacobov