x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iarnă grea în sud

Iarnă grea în sud

de Mara Raducanu    |    Diana Scarlat    |    07 Feb 2010   •   00:00
Iarnă grea în sud

Autoturisme înzăpezite, drumuri şi şcoli închise, circulaţie restricţionată, trenuri anulate, localităţi în beznă, solicitări-record la ambulanţe. Avertizarea cod portocaliu de ninsori şi viscol a fost prelungită până luni, la ora 20:00, pentru Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Prahova, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea şi Ilfov.



Autostrada Soarelui a fost închisă azi din cauza viscolului puternic şi a vântului, care a depăşit 70 de km/oră. Ca alternativă, CNADR a recomadat şoferilor drumul DN3, până la Lehliu, de unde autostrada poate fi folosită din nou. Potrivit Ministerului de Interne (MAI), în ultimele ore au fost blocate 89 de drumuri, din care două drumuri naţionale, din judeţele Călăraşi şi Buzău, şi 87 de drumuri judeţene.

De asemenea, 17 localităţi au rămas fără energie electrică, din care 10 în judeţul Caraş-Severin, două în judeţul Giurgiu şi câte una din judeţele Olt, Galaţi, Dolj, Buzău şi Teleorman.

Circulaţia rutieră s-a desfăşurat în condiţii de iarnă şi pe DN1, pe sensul de coborâre dinspre munte formându-se coloane de maşini pe o distanţă de trei kilometri între staţiunile Azuga şi Buşteni, dar şi în dreptul oraşului Comarnic. De asemenea, circulaţia pe Dunăre a fost închisă.

TRENURI ANULATE
Azi, mai multe trenuri au fost anulate din cauza viscolului. Mâine, trenul accelerat 1982, pe relaţia Tulcea - Medgidia - Bucureşti Nord şi trenurile Personal 8014 Constanţa - Bucureşti Obor, 8032 Feteşti - Bucureşti Obor, 8122 Slobozia Veche - Bucureşti Nord au fost anulate. CFR recomandă pasagerilor să solicite informaţii despre modificările survenite în circulaţia trenurilor în staţiile şi agenţiile CFR sau la telefon 021/9521. Nici aeroporturile nu au fost ocolite de vremea rea. Deşi au fost întârzieri, nu a fost anulată nici o cursă de pe Aeroportul Otopeni.

ŞCOLILE RĂMÂN ÎNCHISE
Zăpada viscolită îi mai poate ţine pe elevi în vacanţă câteva zile. Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) a trimis o notă către mai multe judeţe, cerând să fie analizată posibilitatea suspendării cursurilor la clasele I-VIII şi chiar la licee, dacă este nevoie. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a hotărât ca elevii claselor I-VIII din Capitală să nu înceapă mâine cursurile, după vacanţa de o săptămână dintre cele două semestre, iar inspectoratele şcolare din alte 13 judeţe pot lua măsuri similare. această măsură se ia în special pentru elevii şcolilor generale, dar şi pentru liceeni, dacă este nevoie.

Primarul Cristian Popescu-Piedone a decis, la rândul său, suspendarea temporară a activităţii în cele şase creşe din Sectorul 4 al Capitalei. Decizia vine în completarea celei adoptate de MECTS, de a amâna începerea cursurilor şcolilor generale şi a grădiniţelor. După şedinţa comitetului pentru situaţii de urgenţă de azi, premierul Boc a anunţat că vor fi suspendate cursurile la clasele I-VIII şi la grădiniţe pe tot parcursul zilei de mâine în Capitală şi în judeţele Buzău, Călăraşi, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Olt, Prahova şi Teleorman. Totoodată, în judeţul Argeş vor fi suspendate cursurile doar în anumite localităţi.

Fără maşini personale în trafic
0-113413-mr_mmr6871.jpgCât mai puţine maşini în trafic, acesta a fost apelul făcut azi de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu (foto). Bătrânii au fost sfătuiţi, de asemenea, să rămână în case, în cazul în care au nevoie de medicamente, apă sau pâine să apeleze la numărul de urgenţă al Primăriei Capitalei 0800821218 sau la 112. Şcolile şi grădiniţele vor rămâne închise pe tot parcursul zilei de mâine, iar curăţarea străzilor secundare va fi o prioritate pentru firmele de salubrizare.

"Am cerut RATB să suplimenteze numărul de maşini. Fac apel la toţi agenţii economici, la instituţiile publice, dar şi la bucureşteni să iasă de urgenţă şi să-şi deszăpezească trotuarele din faţa imobilelor. Am solicitat firmelor de salubrizare să cureţe trecerile de pietoni şi staţiile RATB. Îi rog pe cetăţenii în vârstă să evite pe cât posibil să iasă din casă în următoarele zile", a spus Oprescu. Bucureştenii au mai fost rugaţi să nu-şi lase maşinile în intersecţii, în caz contrar, acestea vor fi ridicate. Pentru orice urgenţă, oamenii sunt rugaţi să apeleze la numărul amintit.
• Monica Andrei Capatos

×