x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iaşi / Patriarhia condamnă actele de vandalism din cimitirlor evreiesc

Iaşi / Patriarhia condamnă actele de vandalism din cimitirlor evreiesc

03 Mai 2009   •   00:00

Patriarhia Română a condamnat cu tărie, sâmbătă, recentele fapte de vandalism petrecute în Cimitirul evreiesc din Botoşani şi care au vizat un simbol al Cultului Mozaic, exprimându-şi speranţa ca asemenea gesturi să nu se mai repete.



"Îngrijorarea noastră este atât de ordin principial - al libertăţii religioase şi al demnităţii umane -, cât şi de ordin pastoral, întrucât o mulţime de pelerini ortodocşi români vizitează Ţara Sfântă şi Mormântul Mântuitorului Iisus Hristos de la Ierusalim. Aceste pelerinaje contribuie la apropierea dintre popoarele noastre, român şi evreu, şi la cultivarea respectului reciproc în afirmarea identităţii religioase şi cultural etnice", se afirmă într-un comunicat al Patriarhiei.

Patriarhia susţine că aceste gesturi precum cel al profanării mormintelor unor culte religioase nu contribuie la promovarea unui climat de pace şi armonie, ci, dimpotrivă, creează tulburare şi neîncredere, fiind contrare şi Legii cultelor din România.

"Sperăm ca astfel de gesturi să nu se mai repete, ţinând seama de principiul religios "toate câte voiţi să vă facă vouă oamenii, asemenea şi voi faceţi lor, că aceasta este Legea şi proorocii" (Matei 7,12) şi de cel al bunului simţ: "ce ţie nu-ţi place altuia nu face!", menţionează Patriarhia, citată de Agerpres.

Zeci de morminte, vechi de peste 70 de ani, aflate în Cimitirul evreiesc din Botoşani au fost distruse de persoane necunoscute. Potrivit preşedintelui Comunităţii Evreieşti din Botoşani, David Iosif, pietrele funerare de pe aproximativ 25 de morminte au fost distruse cu o rangă metalică.

×
Subiecte în articol: observator