x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎN ATENŢIA GUVERNULUI / APIA face lobby pentru industria auto

ÎN ATENŢIA GUVERNULUI / APIA face lobby pentru industria auto

de Elena Stan    |    10 Ian 2009   •   00:00

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) cere Guvernului să ia în calcul toate consecinţele care decurg din modificarea taxei de poluare auto.



Anul trecut, înmatriculările de maşini second-hand au depăşit pentru prima dată numărul de maşini noi, iar industria auto, afectată puternic de criza financiară, se confruntă cu o scădere dramatică a vânzărilor. În 2008 au fost înmatriculate 330.335 de maşini second-hand din import şi circa 270.000 de maşini noi. Creşterea a fost de circa trei ori în comparaţie cu 2006, când au fost înmatriculate doar 118.000 de automobile second-hand. În paralel, vânzările de maşini noi au scăzut puternic, revenind la nivelul înregistrat în urmă cu doi ani. Astfel, dacă în 2007 s-au vândut 310.992 de automobile noi, anul trecut, vânzările au fost de numai 267.291.

Cea mai spectaculoasă creştere a vânzărilor de maşini vechi a fost consemnată în luna decembrie, cele 54.712 de unităţi reprezentând peste 18% din totalul maşinilor înmatriculate în 2008. Tot în decembrie s-au vândut doar 13.403 maşini noi, deşi producătorii au avut promoţii şi reduceri de Sărbători care au mers până la 25% din preţ.

Sectorul auto este unul dintre cele mai grav afectate de criza economică mondială. Vânzările Dacia în România au scăzut cu 54,9% în luna decembrie a anului trecut, faţă de perioada similară din 2007, pe parcursul lui 2008 livrările totalizând 84.719 de autovehicule, în coborâre cu 16,7%. Astfel, Dacia înregistrează pentru al treilea an consecutiv un declin al livrărilor în România.

Reprezentanţii APIA se tem că industria auto din România ar putea fi şi mai serios afectată dacă autorităţile nu ţin cont de situaţia actuală a sectorului auto, şi mai ales de faptul că această ramură reprezintă unul dintre motoarele economiei româneşti. În industria şi distribuţia auto lucrează circa 250.000 de oameni, generând o cifră de afaceri de circa 11 miliarde de euro, contribuind semnificativ la bugetul de stat. Producătorii cer autorităţilor să continue politica de descurajare a importurilor de maşini vechi şi poluante prin taxa auto şi să menţină programul de stimulare a achiziţiei de autoturisme noi prin prima de casare.

×
Subiecte în articol: observator auto masini