x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator ÎPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei

ÎPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei

de Daniela Cârlea Şontică    |    08 Iun 2008   •   00:00
ÎPS Teofan, noul Mitropolit al Moldovei

În cadrul Sfintei Liturghii care se va săvîrşi astăzi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Înalt Prea Sfinţitul Teofan Savu va fi întronizat ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

În cadrul Sfintei Liturghii care se va săvîrşi astăzi în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, Înalt Prea Sfinţitul Teofan Savu va fi întronizat ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La eveniment participă Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, membri ai Sfîntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.

 
Instalarea ca mitropolit în cetatea Iaşiului va aduce cu siguranţă foarte mulţi credincioşi la catedrala celei mai mari mitropolii din ţară. ÎPS Teofan a fost ales în această demnitate în urma votului Sfîntului Sinod la şedinţa din 5 martie.

 
PARCURS. Fostul Mitropolit al Olteniei, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, s-a născut în urmă cu 49 de ani, într-o familie care i-a mai dat şase fraţi, dintre care încă trei au ales drumul călugăriei. Primii ani de viaţă şi de şcoală i-a petrecut în comuna argeşeană Corbi, apoi a intrat la Seminarul Teolo­gic din Craiova şi, la vremea potrivită, la Facultatea de Teologie din Bucureşti. Numele de mirean, Dumitru, l-a schimbat cu acela de Teofan la Schitul Crasna din Prahova, unde a intrat în monahism, în 1984. Dorinţa de studiu i-a purtat paşii şi în Franţa, la celebrul Institut Saint Serge din Paris, unde a obţinut doctoratul în teologie, timp în care a fost şi duhovnic la o mănăstire ortodoxă din Franţa. Întors în ţară, a fost ales episcop-vicar patriarhal, vreme în care s-a apropiat sufleteşte de fostul Patriarh Teoctist, care îl aprecia foarte mult.

 

Realizări de episcop

Cîştigătorul-surpriză al alegerilor din 5 martie 2008 la scaunul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei are o experienţă de 19 ani în episcopat. În cadrul Mitropoliei Olteniei, pe care a condus-o din 2000, a făcut destule lucruri demne de consemnat. A înfiinţat Episcopia Severinului şi Strehaiei, un post de radio al Arhiepiscopiei Craiovei – Logos, o tipografie episcopală, aşezămintele sociale Aripi de lumină, Aripi de serafimi, Sfîntul Dimitrie Basarabov, Casa Samuel şi Casa Romano-Kher. De asemenea, este fondatorul mai multor reviste de studii creştine şi autorul mai multor articole în reviste din ţară şi din străinătate, îndeplinind în paralel diferite responsa­bilităţi în Sfîntul Sinod.

×
Subiecte în articol: observator