x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Impasibilitate criminală a autorităţilor: Criza de medicamente VITALE pentru bolnavii de tiroidă CONTINUĂ!

Impasibilitate criminală a autorităţilor: Criza de medicamente VITALE pentru bolnavii de tiroidă CONTINUĂ!

de Robert Veress    |    21 Noi 2011   •   15:09
Impasibilitate criminală a autorităţilor: Criza de medicamente VITALE pentru bolnavii de tiroidă CONTINUĂ!

Cu o saptamana in urma, atrageam atentia asupra unei grave lacune a sistemului farmaco-medical romanesc, care lasa zeci de mii de bolnavi de hipotiroidie fara medicamentele in lipsa carora pot muri.

'De luni de zile, e criza in farmacii de Euthyrox, un medicament vital bolnavilor de tiroida – celor care sufera de insuficienta tiroidiana si, in special, celor care au fost operati de tiroida. Aproximativ 5% din populatie sufera de insuficienta tiroidiana, adica un milion de oameni. Mai multe zeci de mii sunt efectiv dependenti de levothyroxinum, substanta activa din Euthyrox. Lasati fara medicament, timp de o luna, acesti oameni pot muri. De cateva saptamani, criza s-a acutizat si a disparut si inlocuitorul Euthyrox-ului, L-thyroxin. Bolnavii asigurati au dreptul la aceste medicamente gratuit, dar produsele nu se gasesc nici la vanzare libera (fara compensare)', spuneam atunci.

Din pacate, lucrurile stau (aproape) la fel si acum.

Astazi am verificat in farmacii si, din pacate, in pofida asigurarilor producatorilor si importatorilor, criza este departe de a fi incheiata. Farmaciile sustin ca primesc 3-4 cutii de medicamente / farmacie, care se vand instant, in cateva minute. Nu se vand, spun farmacistele, decat o cutie/pacient. Din cateva zeci de farmacii din Bucuresti la care am sunat, un asingura avea o cutie de Euthyrox, de concentratie mica (pe timp de iarna, concentratia medicamentului trebuie sa creasca, pentru a fi eficient).

Daca in fiecare din cele circa 6.000 de farmacii din Romania s-ar fi distribuit macar cele 3-4 cutii de Euthyrox, atunci s-ar fi acoperit aproximativ o treime din cererea lunara.

In pofida insistentelor, nu am reusit sa contactam (acum o saptamana) in timp util producatorul si importatorul Euthyrox. In schimb, Dario Ronco, directorul Berlin-Chemie Romania (producatorul L-thyroxin) ne-a asigurat ca s-au comandat cantitati suplimentare din acest medicament si ca, in decursul saptamanii (tot a celei trecute) criza va fi incheiata.

In cursul acestei zile, am primit si o informare din partea producatorului Euthyrox, care sustine acelasi lucru ca si competitorul Berlin-Chemie. 'Merck Serono si-a indeplinit angajamentul fata de distribuitorul sau din Romania si a furnizat cantitati suficiente de Euthyrox pentru a acoperi cererea previzionata. Merck va continua cu siguranta sa furnizeze pe piata romaneasca cu regularitate produsele sale farmaceutice'.

Mai mult, am reusit sa contactam si conducerea Chimimport Plurimex, importatorul unic al Euthyrox, care isi sustine comunicatul din 28 octombrie, cand anunta, pe propria pagina de internet, ca 'am luat masura suplimentarii cantitatilor achizitionate si distribuite in teritoriu pentru a putea satisface necesitatile actuale. Medicamentul Euthyrox este disponibil in cantitati suficiente si nu exista discontinuitati in aprovizionarea lui'. Anca Dalea, director general Chimimport spune ca, citam: 'S-a creat o asemenea panica, incat, oricat am livra de mult, lumea nu s-ar linisti. Se livreaza cantitati mai mari, dar se cumpara cate 10 cutii de persoana si normal ca, in aceste conditii, stocurile se epuizeaza rapid si nu ramane pentru toata lumea'. I-am atras atentia doamnei Dalea ca declaratia domniei sale nu concorda cu ce spun farmacistele, iar replica a fost: 'Noi livram distribuitorilor. Nu avem control asupra actiunilor acestora, unde livreaza, la ce farmacii, ce cantitati'. Intrebata fiind ce cantitati de Euthyrox se importa lunar, directorul Chimimport a refuzat, initial, sa raspunda. Ulterior, a precizat ca, o cantitate de 6.000 de unitati 's-ar epuiza in trei zile'. Aceasta inseamna ca necesarul lunar este de circa 60.000 de unitati. Informatia este importanta pentru ca arata cati pacienti sunt dependenti de acest medicament. Pe de alta parte, poate fi contrapusa afirmatiilor directorului Berlin-Chemie Romania, care sustine ca firma sa are o cota de o cincime din piata si, totusi, vinde pe piata romaneasca, in mod obisnuit, doar aproximativ 1.000 de unitati (cutii) de L-thyroxin de 50 de micrograme si o cantitate mai mica de L-thyroxin de 100 de micrograme. O cincime din vanzarile de Euthyrox ar trebui sa fie, conform doamnei Dalea, 12.000 de unitati.

Si Dario Ronco a reiterat, azi, faptul ca importurile anuntate (mai mari decat cele regulate) au ajuns in tara, la distribuitori si ca medicamentele ar trebui sa fie in farmacii: 'Numarul de bolnavi este aproximativ constant, deci nu pot intelege ce se intampla', spune dl. Ronco.

Nici noi nu putem sti, cu precizie, ce se intampla. Un fapt este, insa, cert: undeva, pe linia producator-importator-distribuitor-farmacii, cineva se joaca cu sanatatea oamenilor, pentru profit. Si tot cert este faptul ca autoritatile nu se sinchisesc sau nu actioneaza asa cum se impune intr-o asemenea situatie. Conform Ministerului Sanatatii 'In cazuri cu totul speciale, Ministerul, prin Directia Farmaceutica, intervine si importa direct medicamentul respectiv. In acest caz, Ministerul a fost sesizat in privinta unei crize temporare, determinata de un zvon din piata cum ca s-ar sista producerea medicamentului, ceea ce a facut ca multi sa isi faca stocuri. S-au purtat discutii cu importatorii si acestia au afirmat ca au adus medicamentele si ca exista pe piata'.

Faptul ca importatorii afirma ca au adus medicamentul in tara este suficient ca Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului sa se culce pe o ureche si sa nu ancheteze ce se intampla pe lantul precizat mai sus, cata vreme este clar ca medicamentele nu sunt in farmacii?!

Directorul Chimimport spune ca presa a creat aceasta criza si tot presa o poate aplana, anuntand ca sunt medicamente. I-am replicat doamnei Dalea ca presa, in speta Jurnalul National nu face decat sa constate ce se intampla in farmacii si sa incerce sa explice cauzele pentru care se intampla acest lucru, dand cuvantul celor implicati. Am anunta, bucurosi, ca problema este rezolvata (am si facut-o, intr-un fel, publicand anuntul linistitor al directorului Berlin-Chemie de saptamana trecuta si s-ar putea acum crede ca am dezinformat), dar cum sa o facem, cata vreme realitatea din teren este alta?

×
Subiecte în articol: criza euthyrox l-thyroxin