x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În 35 de ani au dispărut 2.400 de hectare de plajă

În 35 de ani au dispărut 2.400 de hectare de plajă

de Mara Raducanu    |    16 Mai 2010   •   00:00

Borbely: Autorităţile locale vor fi obligate să recicleze 15 % din deşeurile colectate



Ministrul László Borbély a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă  că Ministerul Mediului a elaborat un proiect de act normativ privind obligaţia începând cu 1 iulie a autorităţilor administraţiei publice locale ca din cantităţile de deşeuri municipale şi asimilabile colectate să recicleze cel puţin 15 la sută. Proiectul de act normativ al Ministerului Mediului şi Pădurilor se află în proces de avizare internă, el urmând a aduce modificări în legislaţia privind gestionarea deşeurilor. "Autorităţile care nu îndeplinesc acest obiectiv anual vor plăti suma de 100 lei/tonă. Plata se va face pentru diferenţa dintre obiectivul anual de diminuare şi obiectivul efectiv realizat, iar obligaţia intră în vigoare de la data de 1 iulie 2010", a subliniat minsitrul László Borbély.


PREVIZIUNI SUMBRE
Tot ieri,  ministrul a precizat că există studii care arată că în ultimii 35 de ani au dispărut 2.400 de hectare de plajă, iar dacă nu se intervine cât mai repede, peste 22 de ani România va rămâne cu foarte puţină zonă costieră. Potrivit specialiştilor, unele lucrări de protecţie au stabilizat anumite porţiuni de ţărm, însă altele sunt intens erodate. Specialiştii Ministerului Mediului au avertizat asupra pericolului în care se află ţărmul românesc al Mării Negre, apreciind că, dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru stoparea procesului de eroziune marină, în următorii cinci-zece ani România va rămîne fără plaje. Potrivit specialiştilor de mediu, pe ansamblul litoralului românesc se apreciază că România pierde aproximativ 83 de hectare pe an din teritoriul naţional, impactul major manifestîndu-se asupra plajelor turistice. Aceste procese de eroziune au dus la situaţia în care zone de plaje care, iniţial, au avut lungimi de zeci de metri, au fost reduse la câţiva metri sau au fost complet distruse, în unele zone apa mării ajungînd la fundaţia unor construcţii hoteliere.


BORBELY CERE MODIFICAREA LEGII ACHIZIŢIILOR PUBLICE
Ministrul Mediului, László Borbély, a mai afirmat că România e prima ţară din UE în ceea ce priveşte aprobarea de proiecte majore pe infrastructură, însă nu este fruntaşă în absoţia fondurilor, astfel că se impune modificarea Legii Achiziţiilor Publice, întrucât proiectele sunt blocate de contestaţii. În acest context, Borbély a anunţat că în cel mult trei săptămâni ministerul va veni cu o serie de propuneri de modificare a Legii Achiziţiilor Publice, întrucât numărul mare de contestaţii blochează buna desfăşurare a proiectelor. Una dintre propunerile ministerului este aceea de a introduce o taxă pentru contestaţie, bani ce nu mai pot fi recuperaţi în cazul în care contestatarul pierde.
 

×
Subiecte în articol: verde!