x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În acest an nu vor fi probleme majore legate de consum; sunt stocuri mari de cereale

În acest an nu vor fi probleme majore legate de consum; sunt stocuri mari de cereale

08 Aug 2012   •   13:59
În acest an nu vor fi probleme majore legate de consum; sunt stocuri mari de cereale

Romania nu va avea in acest an probleme majore legate de asigurarea necesarului de alimente, avand stocuri mari de cereale, iar pe piata vor fi disponibile produse suficiente si la preturi bune, in pofida secetei, a declarat miercuri ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
"Am avut seceta in toamna lui 2011, atunci cand nu trebuia, si cultura de rapita a fost compromisa in proportie de 90%. Intr-o anumita masura a fost afectata si cultura graului, din cauza secetei de anul trecut, iar astazi avem o productie totala de 4,7-4,8 milioane de tone. Evident, este mai mica decat anul trecut, dar fata de media ultimilor cinci ani nu este cu mult mai mica", a spus ministrul intr-o conferinta de presa.
El a adaugat ca in ultimii cinci ani productia medie in Romania a fost de 5,3 milioane de tone.
Constantin a evitat insa sa avanseze o o cifra privind evaluarea pagubelor, sustinand ca estimarea ar influenta piata.
Ministrul crede ca populatia nu are motive de neliniste.
"In acest an s-a intrat cu o rezerva destul de importanta, cu stocuri foarte mari, ceea ce asigura si ne asigura pe noi ca nu vor fi probleme majore vis-a-vis de consum si de ceea ce se va intampla pentru cetatean. Pana la urma pe cetatean il intereseaza sa fie produse pe piata si sa fie la preturi bune. Capacitatea de stocare a Romaniei a crescut foarte mult, iar fermierul nu se mai grabeste sa vanda
produsele pe care le obtine imediat ce le-a recoltat", a afirmat el.
Constantin a mai spus ca in ultima perioada preturile unor produse alimentare au crescut, in Romania si in alte state, una dintre cauze fiind seceta.

Mediafax

×
Subiecte în articol: alimente stocuri