x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situația de malnutriție severă

În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situația de malnutriție severă

24 Iun 2022   •   21:10
În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situația de malnutriție severă

În fiecare minut, criza alimentară globală aduce încă un copil în situația de malnutriție severă în 15 țări afectate de criză. UNICEF lansează un apel la strângerea de fonduri în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru a răspunde nevoilor urgente a opt milioane de copii a căror viață e amenințată.

Aproape opt milioane de copii cu vârsta sub cinci ani din 15 țări afectate de criză sunt expuși riscului de deces din cauza emacierii severe, dacă nu beneficiază urgent de alimente terapeutice și îngrijire, iar cifrele cresc cu fiecare minut, a avertizat vineri UNICEF, în timp ce liderii mondiali se pregătesc să participe la summitul G7.

De la începutul anului, intensificarea crizei alimentare mondiale a dus la un număr suplimentar de 260.000 de copii (adică un copil la fiecare 60 de secunde) care suferă de emaciere severă în 15 state care duc povara crizei, inclusiv în Cornul Africii și în partea centrală a Sahelului. Intensificarea emacierii severe se adaugă nivelurilor existente de subnutriție în rândul copiilor în legătură cu care UNICEF a avertizat că va ajunge la niveluri catastrofale luna trecută.

„Asistăm acum la situația în care condițiile pentru nivelurile extreme de emaciere în rîndul copiilor încep să devină explozivă”, a spus Catherine Russell, directorul executiv UNICEF. “Ajutorul alimentar este esențial, dar nu putem salva copiii înfometați cu saci de grâu. Acestor copii trebuie să le oferim urgent tratament terapeutic, până nu este prea târziu”.

Creșterea prețurilor produselor alimentare, generată de războiul din Ucraina, condițiile persistente de secetă cauzate de schimbările climatice în unele state, la care se adaugă conflictele și consecințele economice de durată ale pandemiei de COVID-19, continuă să accelereze insecuritatea nutrițională și alimentară în rândul copiilor în întreaga lume, ducând la niveluri catastrofale de malnutriție severă în rândul copiilor cu vârsta sub cinci ani.

Ca răspuns, UNICEF își intensifică eforturile în cele mai afectate 15 state. Afganistan, Burkina Faso, Ciad, Republica Democratică Congo, Etiopia, Haiti, Kenya, Madagascar, Mali, Niger, Nigeria, Somalia, Sudanul de Sud, Sudan și Yemen vor fi incluse într-un plan accelerat menit să ducă la evitarea exploziei de decese în rândul copiilor și la diminuarea consecințelor pe termen lung ale emacierii severe.

Emacierea severă, când copiii sunt prea slabi pentru înălțimea lor, este forma cea mai vizibilă și mai letală de subnutriție. Sistemul imunitar slăbit sporește riscul de deces la copiii cu vârsta sub cinci ani cu până la 11 ori mai mult față de copiii bine hrăniți.

UNICEF estimează că în cele 15 state, cel puțin 40 de milioane de copii sunt afectați de insecuritate nutrițională severă ceea ce înseamnă că nu beneficiază de regimul alimentar de bază diversificat de care au nevoie pentru a crește și pentru a se dezvolta în perioada copilăriei timpurii.

În plus, 21 de milioane de copii sunt afectați de insecuritate alimentară severă, ceea ce înseamnă că nu au acces la hrană suficientă pentru a-și acoperi nevoile alimentare minime, având drept consecință riscul de emaciere severă.

În același timp, costul alimentelor terapeutice gata de utilizare folosite pentru a trata emacierea severă a crescut cu 16% în ultimele săptămâni din cauza avansării bruște a costurilor materiei prime, lăsând un număr suplimentar de 600.000 de copii fără acces la tratament vital și expuși riscului de deces.

În timp ce leaderii se pregătesc să participe la summitul G7, UNICEF face apel la strângerea de fonduri în valoare de 1,2 miliarde de dolari pentru:

• A livra un pachet esențial de servicii nutriționale și de îngrijire care să prevină milioane de posibile decese în rândul copiilor din cele mai afectate 15 state, inclusiv a programelor de prevenire menite să susțină alimentația mamei și copilului destinate femeilor însărcinate și copiilor de vârste mici, a programelor de identificare timpurie și tratament pentru copii cu emaciere severă și achiziția și distribuția de alimente terapeutice gata de utilizare.

• A include cu prioritate prevenirea și tratamentul emacierii severe în toate planurile de răspuns la criză prin alocarea de bugete care să includă intervenții alimentare de prevenție, precum și alimente terapeutice care să rezolve nevoile imediate ale copiilor care suferă de emaciere severă.

Rata creșterii nivelului de emaciere la copii se bazează pe datele estimative disponibile și publicate în ianuarie și iunie 2022 conform estimărilor Clusterului Național pentru Nutriție (Burkina Faso, Ciad, Mali, Niger, Nigeria și RDC), conform Analizelor privind Malnutriția Severă ale Cadrului integrat al clasificării securității alimentelor (Kenya, Somalia, Sudanul de Sud, Yemen, Madagascar și Haiti), conform Apelurilor Umanitare pentru Copii (Humanitarian Appeals for Children) (Etiopia, Afganistan) și conform Analizei Nevoilor Umanitare (Humanitarian Needs Overview) (Sudan). Numărul total al copiilor care suferă de emaciere severă în ianuarie și iunie 2022 a fost estimat la 7.674.098 și respectiv 7.934.357, o creștere de 260.259 de copii.

Pe fondul crizei alimentare mondiale, UNICEF estimează și că prețul tratamentului emacierii a crescut deja cu aproape 16%, ca urmare a avansării costurilor alimentelor de bază și a materiei prime necesare.

(sursa: Mediafax)

×