x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator "În Norvegia, nu am fost bine privit pentru că sunt român"

"În Norvegia, nu am fost bine privit pentru că sunt român"

de Irina Cristea    |    14 Feb 2012   •   14:50
"În Norvegia, nu am fost bine privit pentru că sunt român"

A plecat in Norvegia in urma cu un an si jumatate, cu gandul sa profeseze in stomatologie. Dar s-a trezit prins intr-o lupta inegala cu prejudecatile si temerile norvegienilor cu privire la romani. Este povestea lui Cristian Ionita, asistent medical la o clinica stomatologica norvegiana. Este unul dintre cei mai apreciati angajati ai cabinetului, dar a avut multe de patimit pana sa ajunga la acest statut, relateaza postul de televiziune NRK.

Sapte luni a durat pana sa isi gaseasca un loc de munca. Sapte luni in care si-a trimis CV-ul catre toate firmele interesate si a sustinut numeroase interviuri. Peste tot, aceeasi problema. Faptul ca provine din Romania se dovedea o povara. Imaginea proasta pe care romanii o au in Norvegia nu fusese ceva ce luase in calcul la venirea in orasul Hamar. Insa etichetarea romanilor drept cersetori si infractori marunti s-a transferat si asupra lui. Si l-a facut sa se simta absolut neputincios. "E foarte greu cand stii ca esti o persoana onesta, dar lumea se uita la tine ca la un criminal. Si tu nu ai facut nimic rau", spune Cristian Ionita.

Proasta reputatia a romanilor in Norvegia este un fapt recunoscut. Inclusiv de Serviciu national pentru Munca si Ajutor Social (NAV). "Li s-a pus o eticheta gresita. Iar a scapa de o reputatie proasta, obtinuta pe nedrept, de catre cativa oameni, este extrem de dificil", declara, pentru postul NRK, Ragnhild Synstad, reprezentant al NAV. Vorbim, mai exact, despre statistici din 2009, care artau ca romanii comisesera 181 de infractiuni in regiunea Hedmark, din sud-estul Norvegiei.

Tocmai faptul ca era comparat cu romanii care isi castiga traiul in strada l-a ambitionat si mai tare pe Cristian Ionita. A vrut sa arate ca romanii pot fi si altfel. Si, chiar daca nu i-a fost usor, a indurat lipsurile cum a putut mai bine si mai demn. "Am trait si am dormit in masina trei saptamani. Mancam doar o data pe zi, dar nu m-am apucat de cersit, ca unii dintre conationalii mei", povesteste acum asistentul stomatolog.

Cand a reusit sa isi gaseasca o slujba, Cristian Ionita a vrut sa demonstreze ca preconceptiile despre est-europeni sunt gresite, asa ca a muncit din greu, iar acum este unul dintre angajatii de baza al firmei la care lucreaza. Spune ca a intalnit aici oameni minunati, care i-au oferit mai mult decat un loc de munca. "Mi-au oferit sansa sa demonstrez faptul ca sunt un om bun. Ca mine poate ca sunt multi, dar nimeni nu ii vede", spune Ionita.

×