x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator În România s-au tăiat, într-un an, 8,8 milioane de metri cubi de pădure

În România s-au tăiat, într-un an, 8,8 milioane de metri cubi de pădure

23 Iul 2015   •   20:29
În România s-au tăiat, într-un an, 8,8 milioane de metri cubi de pădure

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat joi, la Deva, că în România s-au tăiat ilegal într-un an circa 8,8 milioane de metri cubi de pădure, motiv pentru care de la 1 septembrie va începe să funcţioneze Garda Forestieră.

Comisarii Gărzii Forestiere vor trebui să apere pădurea de tăierile ilegale, mai ales că prejudiciul creat de operaţiunile împotriva legii se ridică la 1,5 miliarde de lei.

'În România se taie (ilegal n.red.) anual 8,8 milioane de metri cubi de pădure. Lucrul acesta (...) este o problemă de interes naţional, o problemă de securitate naţională. În acest sens am făcut toate demersurile ca aceste tăieri ilegale să nu mai fie făcute', a spus ministrul Mediului.

Graţiela Gavrilescu a menţionat că prin implementarea Radarului Pădurilor, transportul de masă lemnoasă tăiată ilegal a scăzut cu aproximativ 30%, conform unui bilanţ efectuat la patru luni după aplicarea acestui nou concept.

În ceea ce priveşte Garda Forestieră, ministrul Mediului a menţionat că aceasta s-a format prin transformarea fostelor Inspectorate Tehnice Silvice Teritoriale, noua instituţie urmând să înceapă activitatea imediat ce grila de personal va fi aprobată de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.

Graţiela Gavrilescu a apreciat că acest lucru se va întâmpla în jurul datei de 1 septembrie. Ea a precizat că numărul angajaţilor Gărzii Forestiere a crescut faţă de cel al fostelor ITRSV-uri de la 345 la 545 de persoane, comisarii urmând să fie 'extrem de vigilenţi'.

'Comisarii Gărzii Forestiere vor fi extrem de vigilenţi pentru că criteriile lor de selecţie vor fi extrem de dure. Vor avea parte şi de un test de integritate. I-am avertizat că atâta timp cât remuneraţia este la nivel de ANAF şi pretenţiile populaţiei sunt extrem de mari în ceea ce priveşte această instituţie, au toate facilităţile create, deci, ca atare, vor trebui să-şi efectueze munca în slujba cetăţeanului şi să apere această avuţie extrem de importantă (pădurea n.red.)', a conchis ministrul Mediului.

×