Centrul Cultural Habitus, situat în centrul Sibiului, în subsolul Bisericii Romano-Catolice din Piaţa Mare, a fost transformat, pe durata Festivalului Internaţional de Teatru (FITS), într-o veritabilă sală de conferinţe şi spectacole, acesta fiind doar unul din spaţiile neconvenţionale unde teatrul a ridicat cortina.
În acest an, fosta criptă care adăpostea corpurile neînsufleţite ale preoţilor catolici, actualul Centru Cultural Habitus, a primit zilnic sute de oameni de cultură şi jurnalişti, care au dezbătut cele mai fierbinţi subiecte ale FITS. Festivalul a adus în acest an concerte în cetatea fortificată de la Cisnădioara, dar şi în Biserica Evanghelică din Sibiu, spectacole în tramvaiul care leagă Sibiul de Răşinari, dar şi în sediul unei bănci.Unul din meritele FITS este că ştie să redescopere Sibiul în alt fel şi să redea oraşului noi săli de teatru în spaţii neconvenţionale.
'Centrul Cultural Habitus, situat la subsolul bisericii, este un spaţiu cum sunt foarte puţine în România, de o asemenea frumuseţe. Este ultracentral, sub o biserică, e ceva inedit. Zilnic, sute de oameni vin la Habitus, locul nu va fi uitat, va intra în circuitul cultural ', a spus Constantin Chiriac, directorul FITS, citat de Agerpres.
Acesta a adus spectacole care se joacă, în acest an, în sălile de sport ale unor licee, în săli de clasă ale Facultăţii de Medicină, dar şi în hale industriale părăsite şi care au devenit teatre gigant. Nici magazinele nu au scăpat în acest an şi sunt folosite pe post de teatre.
'Facem spectacole în magazine. La Mobexpert, în sedii de bănci, la CEC (CEC-ul fiindu-ne sponsor), la magazinul Dumbrava sau folosim chiar o centrală termică. Am mai inventat un spaţiu - un prieten belgian are case în satul Daia şi a construit, în curtea lui, un teatru pentru mine. E foarte important să ne ducem noi la Daia. Directorul Aeroportului ne-a pus la dispoziţie spaţiul din faţă, îl vom folosi anul viitor', a relevat Chiriac câteva din ideile inovatoare cu care FITS a revoluţionat cultura sibiană în acest an.
FITS a avut ca temă, în acest an, 'Inovaţii'. E vorba de spaţii noi, dar şi de concepte noi de teatru.
În ultima zi a FITS, duminică, conducerea Festivalului recomandă spectacolul 3G - 3 Giganţi.
'Aduc trei cei mai mari artişti din lume: cel mai mare artist de teatru nou din Japonia, cel mai mare artist de commedia dell'arte din Italia şi Dimitri - cel mai mare clovn din Europa, care are o şcoală în Elveţia', a declarat Constantin Chiriac.
Considerat cel mai mare festival de teatru internaţional din România, FITS ocupă locul trei în topul festivalurilor de gen din lume.