x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Încă 14 cazuri noi de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie

Încă 14 cazuri noi de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie

11 Feb 2021   •   13:12
Încă 14 cazuri noi de infectare cu noua tulpină de COVID-19 din Marea Britanie

Un număr de 14 cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, tulpina britanică, au fost depistate în laboratorul de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), în ultima săptămână. Este vorba de pacienți din Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani.

În cadrul Laboratorului de Metagenomică și Biologie Moleculară al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) au fost realizate, pe parcursul ultimei săptămâni secvențieri pentru un număr de 47 de probe, provenite de la pacienți depistați pozitivi cu SARS-CoV-2 în județele Timiș, Caraș-Severin, Hunedoara, Suceava și Botoșani, scrie Mediafax.

Din probele analizate, au fost depistate un număr de 14 noi cazuri aparținând tulpinii B.1.1.7 (VOC 202012/01), cunoscută ca având originea în Marea Britanie.

„Acestea sunt repartizate geografic astfel: 4 cazuri din județul Botoșani, 4 cazuri din județul Suceava, 4 cazuri din județul Timiș și câte unul din județele Caraș-Severin și Hunedoara. Precizăm că niciuna din celelalte 33 de probe secvențiate în această rundă, neasociate tulpinii britanice, nu prezintă mutațiile caracteristicile variantelor identificate recent ca provenind din Africa de Sud sau Brazilia”, spune prof. univ. Mihai Dimian, de la USV.

Potrivit sursei citate, varianta de coronavirus originară din Marea Britanie, B.1.1.7, caracterizată printr-o transmisibilitate crescută, a fost identificată și în urma rundei anterioare de secvențieri efectuată la USV, pentru o probă provenită din județul Suceava dintr-un total de 20 de probe provenite din județele Cluj, Suceava și Dolj.

„Creșterea semnificativă a numărului de cazuri noi identificate în această săptămână și distribuția geografică a acestora indică o răspândire accentuată a noii tulpini într-o mare parte din teritoriul României. Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava a secvențiat, până acum, peste 150 de probe provenind de la pacienți diagnosticati pozitiv cu Sars-CoV-2 si va continua monitorizarea evoluției Sars-CoV-2 pe teritoriul României, în colaborare cu partenerii implicați în această acțiune”, mai spune profesorul.

×
Subiecte în articol: Covid-19 coronavirus tulpina britanică