Mai mulţi doctori şi asistente de la Maternitatea Bucur, aflată în imediata apropiere a clubului Colectiv, au povestit luni momentele petrecute imediat după izbucnirea incendiului de vineri noapte.
"A fost foarte greu, erau plini de fumul acela negru, erau mai mult arşi în interior decât pe exterior, nu puteau să vorbească, nu puteau să respire, eu când am făcut masaj cardiac la una din fetele care erau jos, m-a ajutat prietenul ei, i-a făcut respiraţie gură la gură şi striga 'ajutaţi-o, ajutaţi-o', a făcut stop cardio-respirator, după aia a venit cineva de pe ambulanţă, de pe SMURD, cu un defibrilator, au defibrilat-o şi au dus-o în ambulanţă, deci avea puls când au dus-o, acum nu ştiu dacă... Cealaltă fată nu, nu s-a mai putut face nimic, au reanimat 40 de minute, domnul doctor Horhotă a intubat-o pe trotuar, dar nu s-a mai putut face nimic pentru ea", a declarat una dintre doctoriţele de nou-născuţi, care a venit luni în faţa clubului.
Ea a spus că vineri noapte a ieşit împreună cu asistentele, cu doctorii, fără să ştie însă ce amploare avea dezastrul petrecut.
"De-abia când am coborât am văzut că jandarmii şi cei de la pompieri scoteau oamenii pe braţe, unii inconştienţi, (...) noi am coborât deja cu materialele sanitare, cu soluţii perfuzabile, cu branule, cu leucoplast, cu tot ce se poate, fetele au început deja să prindă vase, să facă masaj cardiac, problema e că erau foarte mulţi întinşi pe jos care nu se ştia cât de grav sunt, salvările nu mai făceau faţă şi atunci am început să alergăm de la salvare la salvare, care îi putea lua, în ordinea gravităţii. Îi luau pe care puteau, nu s-a mai ţinut cont de capacitatea salvării. Pe urmă, fetele de la noi au început să facă manevre de reanimare cum fac pe secţie la bebeluşi", a mai povestit medicul pediatru.
Ea a explicat că persoanele care îşi recăpătau pulsul sau cât de cât respiraţia erau puse în salvări, iar cei de la SMURD au fost foarte organizaţi şi au fost peste 50 de maşini care au venit la faţa locului, primele la maxim 10 minute de la efectuarea apelului.
"A coborât şi domnul doctor Horhotă, care era de gardă la reanimare, şi a intubat pe asfalt, pe stradă - poziţia pentru intubat este foarte dificilă şi ca să stai în genunchi pe asfalt şi să intubezi este extrem de greu. Este o imagine cumplită, imaginea care m-a marcat pe mine, cel puţin, a fost într-o salvare când au venit părinţii unui băiat şi au strigat că este mort, erau cu buletinul la capul băiatului, că a avut un copil care s-a dus la distracţie şi a rămas cu un număr pe hârtie", a mai declarat un alt medic.
Alături de asistente, acestea spun că au reuşit să se mobilizeze în acele clipe şi datorită tinereţii victimelor, spunând că "toţi erau nişte copii".
"Nu strigau, că erau căile respiratorii arse, gemeau. (...) Nici nu puteau să vorbească. Erau aproape în semicomă, nu scoteau niciun cuvânt. (...) Eu am văzut un pompier care ieşea cu trupurile în braţe şi zicea 'Ajutaţi-mă!'. Deci, erau cu lacrimi în ochi şi ei. Nu s-au aşteptat să găsească acolo un asemenea dezastru", a declarat una dintre asistente.
Oamenii au continuat să vină în număr mare luni la clubul Colectiv, unde au depus flori şi au aprins lumânări.
Agerpres