x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Începe Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Vezi cum arată documentele

Începe Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Vezi cum arată documentele

de Elena Stan    |    18 Oct 2011   •   12:50
Începe Recensământul Populaţiei şi al Locuinţelor. Vezi cum arată documentele

Joi incepe Recensamantul Populatiei si al Locuintelor. Cu aceasta ocazie va fi analizat fenomenul de imbatranire a populatiei, cresterea gospodariilor de persoane singure sau a familiilor monoparentale, facandu-se sI o evaluare a numarului si structurii generatiilor care convietuiesc in cadrul familiei.

De asemenea, va fi analizata structura familiilor dupa numarul de copii si cel al copiilor intretinuti, componenta familiilor dupa relatiile de rudenie sau parentale, statutul femeilor in cadrul familiei, fenomenul migratiei, in special al migratiei temporare, la munca in strainatate si altele.

“Trebuie sa cunoastem cati suntem, care sunt modificarile intervenite in structura populatiei, conditiile sociale, conditiile de locuit, informatiile referitoare la migratia populatiei, la migratia interna, la migratia externa', a explicat Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica.
Datele adunate in timpul recensamantului populatiei sI locuintelor constituie o baza de informatii ce caracterizeaza evolutia in timp a familiilor, respectiv a gospodariilor din tara noastra, reprezentand un reper statistic in viitoarele politici de dezvoltare socio-economica a tarii. Fondurile destinate cercetarii sunt de 193 de milioane de lei (circa 46 de milioane de euro).

Uniunea Europeana a stabilit ca in toate tarile membre aceasta actiune sa se desfasoare in acelasi an, ceea ce ofera premisele comparabilitatii la nivel comunitar. Deoarece fiecare persoana inregistrata si fiecare informatie obtinuta cu prilejul recensamantului conteaza in fundamentarea programelor si proiectelor de dezvoltare atat la nivelul UE, cat si in plan national si local, Recensamatul este organizat sub sloganul “Pentru ca fiecare conteaza'.

Voineagu a mai aratat ca la acest recensamant datele sunt inregistrate pe libera declaratie si nu vor fi solicitate documente. Datele vor fi colectate de peste 120.000 de recenzori, la a nivel national, din care in Bucuresti vor fi circa 9.000, la care se adauga o rezerva de 10-15%. Rezultatele preliminare vor fi date publicitatii in primul trimestru al anului 2012, rezultatele finale urmand a fi cunoscute in anul 2014.
La 22 septembrie 2011, Guvernul a adoptat o hotarare care modifica HG 1502/2009 privind organizarea si desfasurarea recensamantului populatiei si al locuintelor din Romania in anul 2011. O noutate adusa de actul normativ se refera la faptul ca vor putea fi folosite si surse indirecte, adica persoanele absente temporar de la domiciliu sunt inregistrate pe baza informatiilor de la celelalte persoane din locuinta, a informatiilor de la vecini, de la primarie, etc.

Persoanele aflate pe teritoriul Romaniei si care nu au fost recenzate vor avea obligatia sa se prezinte la comisia de recensamant din localitate in care se afla temporar pana la 31 octombrie 2011, cand se incheie recensamantul. Actul normativ prevede obligativitatea persoanelor de a declara datele cerute, iar pentru a limita rata de non-raspunsuri exista si sanctiuni contraventionale, limitele fiind intre 2.000 si 5.000 de lei. Printre noutatile introduse in recensamantul de anul acesta regasim sI posibilitatea persoanelor de a-si declara dubla cetatenie, apartenenta la o anumita etnie sau cult religios, dar sI intrebarile pentru persoanele cu dizabilitati.

In vederea bunei desfasurari a recensamantului din octombrie, in perioada 7-16 mai 2011 a fost organizat un recensamant de proba.

Recensamantul de anul acesta este al treilea realizat in Romania dupa caderea comunismului, primele fiind cele din 1992 si 2002. La ultimul recensamant al populatiei a reiesit ca populatia Romaniei ar fi de 21,5 milioane de locuitori, dintre care femeile reprezinta 51,3% si barbatii, 48,7%. Peste 52% dintre cetatenii romani traiesc in mediul urban si circa 47% in mediul rural.

×