x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inflaţia s-a redus în noiembrie la 0,32% faţă de octombrie, iar rata anuală a încetinit la 6,74%

Inflaţia s-a redus în noiembrie la 0,32% faţă de octombrie, iar rata anuală a încetinit la 6,74%

11 Dec 2008   •   00:00
Inflaţia s-a redus în noiembrie la 0,32% faţă de octombrie, iar rata anuală a încetinit la 6,74%

Ritmul de creştere a preţurilor de consum s-a redus în noiembrie la 0,32%, faţă de 1,06% în octombrie, cele mai mari scumpiri înregistrându-se la alimente, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au meţinut la nivelul din luna anterioară, iar inflaţia anuală a încetinit la 6,74%.



În luna noiembrie, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,7%, tarifele serviciilor cu 0,4%, în timp ce pe ansamblul mărfurilor nealimentare preţurile s-au meţinut la acelaşi nivel cu cel din luna precedentă, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS). Cele mai importante scumpiri la alimente au fost consemnate de ouă, legume şi conserve, lactate şi zahăr. Totodată, reduceri de preţuri au fost consemnate la ulei şi fructe şi conserve din fructe. La categoria tarife servicii, cele mai mari creşteri au fost înregistrate la abonamente auto, urmate de serviciile de îngrijire medicală şi transportul aerian. Scăderi uşoare au avut chiriile şi abonamentele de radio şi televiziune. La mărfuri nealimentare se remarcă ieftinirea cu 3,6% a preţurilor combustibililor şi cu 1% a medicamentelor. În acelaşi timp, preţurile cărţilor, ziarelor şi revistelor au urcat cu 1,11%, iar tutunul şi ţigările s-au scumpit cu 1,44%, potrivit INS. Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2007 - noiembrie 2008) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2006 - noiembrie 2007) determinată pe baza IPC şi cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 7,9%. Rata medie lunară a inflaţiei din primele unsprezece luni a fost de 0,5%, la acelaşi nivel cu intervalul similar din 2007.
Mediafax

×
Subiecte în articol: romania