x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Info

Info

de Jurnalul National    |    05 Ian 2008   •   00:00

ALBA-IULIA - Alt preşedinte la Curtea de Apel

Pentru următorii trei ani, incepănd cu 1 ianuarie 2008, Curtea de Apel Alba-Iulia va fi condusă de judecătoarea Adriana Petraşcu. Cu o vechime de 17 ani in magistratură, Adriana Petraşcu a fost numită preşedinta acestei instanţe prin Hotărărea CSM, după ce a căştigat concursul organizat pentru ocuparea funcţiei de conducere. "Imi propun să continuu activitatea managerială a domnului judecător Iulian Gilcă. Acesta, prin munca şi rezultatele sale, a contribuit la evidenţierea acestei instanţe ca centru important in cadrul sistemului judiciar", a declarat Adriana Petraşcu. (Violeta Fotache)

Peste hotare - Videanu a fost plecat doar o zi

Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a recunoscut aseară in direct la Realitatea TV, că a fost plecat o singură zi din ţară pentru rezolvarea unei probleme de ordin familial. Edilul a mai fost nevoit, la insistenţele moderatorului Melania Medeleanu, să admită că in cursul zilei de ieri ar fi trebuit să plece cu avionul către München pentru rezolvarea aceleiaşi probleme personale despre care a spus doar că se referă la "nişte investigaţii". Videanu a anunţat că dată fiind starea de psihoză din Bucureşti şi-a amănat plecarea către München. (Victor Ciutacu)

CURS - Leul creşte in faţa euro

Moneda naţională incepe anul in creştere in raport cu moneda unică europeană. Cursul de referinţă anunţat ieri de BNR a fost de 3,5897 lei/euro, cu 0,74 bani mai mic decăt joi. Şi pe piaţa interbancară leul s-a apreciat uşor in raport cu euro, această evoluţie pozitivă datorăndu-se, in principal, aşteptărilor privind decizia BNR de majorare a ratei dobănzii de politică monetară la 8% pe an, potrivit dealerilor. In schimb, leul s-a depreciat ieri faţă de moneda americană, cursul BNR de ieri fiind de 2,4415 lei/dolar, comparativ cu 2,4377 lei/dolar cu o zi inainte. (Florina Zăinescu)

LOTO 6/49 - Premiu de 9 milioane de euro

Marele premiu pus la bătaie măine pentru categoria I la Loto 6/49 va fi de aproximativ 9 milioane de euro, al doilea ca valoare din istoria jocului. Fondul de căştiguri a ajuns săptămăna trecută la 29,2 milioane de lei, sumă care s-a reportat. La 6/49 nu s-a mai căştigat la prima categorie de 19 săptămăni. De asemenea, Loteria Romănă a mai anunţat că preţul unei variante simple a revenit la suma de 4,4 lei. (Lucian Florea)

CEREALE - Import fără taxe din afara UE

Producătorii romăni vor putea importa de săptămăna viitoare cereale din afara UE fără taxe vamale, o dată cu intrarea in vigoare a unei decizii a Consiliului UE de suspendare a taxelor de import pentru cereale, cu excepţia celor pentru ovăz, mei şi grău negru. Taxele sunt suspendate pănă la 30 iunie 2008. Măsura este un răspuns la situaţia dificilă de pe piaţa europeană şi mondială a cerealelor, ca urmare a secetei. (F.Z.)

VALEA OLTULUI - Blocaj in urma unui accident

Traficul rutier a fost blocat ieri după-amiază pe Valea Oltului după ce trei maşini au intrat in coliziune. Accidentul s-a inregistrat in apropierea localităţii Căineni, judeţul Vălcea, şi a fost provocat de un şofer care s-a angajat in depăşire fără să se asigure. Evenimentul s-a soldat cu rănirea uşoară a cinci persoane şi cu blocarea circulaţiei in ambele sensuri de mers. Traficul a fost reluat după aproape două ore. (Dan Tomozei)

INSTALARE - Lider nou la Reprezentanţa CE

Noul şef al Reprezentanţei Comisiei Europene in Romănia, Niculae Idu, şi-a preluat oficial funcţia ieri, anunţănd că una dintre priorităţile instituţiei in anul 2008 este stabilirea unui parteneriat de comunicare cu reprezentanţii mass-media. Niculae Idu (foto) şi comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, au avut o intălnire cu echipa noului şef al instituţiei. Orban a spus că este incăntat că Idu a reuşit să căştige concursul pentru funcţia de şef al Reprezentanţei.

GUVERN - 60 de milioane de lei pentru parcuri

Guvernul a aprobat alocarea a 60 de milioane de lei in 2008 pentru Programul naţional de imbunătăţire a calităţii mediului. Prin intermediul acestui program, autorităţile locale au posibilitatea să ceară fonduri nerambursabile de la Guvern in scopul infiinţării de noi parcuri sau pentru extinderea celor existente. Proiectele pot fi depuse in perioada 3-31 ianuarie la Ministerul Mediului. (A.G.)

TAXĂ - Rovinieta, acum şi la poştă

Şoferii pot achiziţiona roviniete pentru toate categoriile de autovehicule de la peste 700 de unităţi teritoriale ale Companiei Naţionale Poşta Romănă (CNPR) incepănd de joi, informează Mediafax. Rovinietele mai sunt disponibile şi la Direcţiile regionale de drumuri şi poduri, precum şi la staţiile de benzină operate de Rompetrol, Petrom, MOL şi OMV.

×
Subiecte în articol: observator