x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Îngerul risipeşte norii, la Carnavalul de la Veneţia

Îngerul risipeşte norii, la Carnavalul de la Veneţia

de Tudor Cires    |    Simona Lazar    |    14 Feb 2012   •   06:40

"Viata e teatru. Sa purtam cu totii o masca!"

Aceasta este deviza Carnavalului venetian din 2012. Un eveniment la care oaspetii sunt asteptati nu doar sa priveasca, ci sa devina protagonisti activi, fiind ei insisi creatorii carnavalului.

"Sa ne deghizam chipul, pentru nu ne aseza o masca pe suflet!", ne indeamna directorul din acest an al carnavalului, David Rampello (pe care l-am intalnit la Hotelul Danieli, intr-un spatiu mobilat, surprinzator pentru noi, in care se aflau exact aceleasi fotolii si canapele pe care s-a odihnit in urma cu mai mult de un secol Regina Elisabeta a Romaniei). Este o invitatie ca fiecare sa-si dezvolte creativitatea, imaginatia, in contextul generos al carnavalului, lasandu-si in acelasi timp inima "nedeghizata", ca "sa reziste, prin neprefacatorie, acestui moment de criza care ne afecteaza pe toti".

Primarul Venetiei apreciaza prezenta Romaniei la Carnaval

Intr-un interviu acordat Jurnalului National, primarul Venetiei, Giorgio Orsoni, afirma: "Linia trasata de organizatorul evenimentului din acest an este de a readuce oamenii in teatru, de a recupera memoria teatrului, Venetia fiind un oras cu multe teatre, iar prezenta masiva a locuitorilor la spectacole fiind considerata, din cele mai vechi timpuri, ceva firesc".

Ca o paranteza sa spunem ca timp de patru zile, spectacolul venetian, in sala de teatru, a fost intregit de Festivalul de muzica balcanica "Dimitrie Cantemir", organizat de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica "Nicolae Iorga" din Venetia, despre care Giorgio Orsoni spunea: "Relatiile dintre Venetia si Romania sunt consolidate datorita prezentei acestui institut in Serenissima. Pot fi observate aceste bune relatii si in activitatile specifice pe care Insitutul "Iorga" le dezvolta in zilele carnavalului. Pentru noi acesta este un motiv de interes, pentru ca este vorba despre culturi diverse, dar si vecine, care au simbolurile lor distincte in existenta Carnavalului", a mai spus Giorgio Orsoni, referindu-se atat la prezenta din acest an a Romaniei, cat si la cea din 2008, cand tara noastra a fost invitat de onoare.

Ingerul care a adus lumina in Piata San Marco

Desi temperaturile s-au incapatanat sa ramana in apropiere de zero grade, la Venetia, duminica, 12 februairie, norii care umbreau deschiderea oficiala a Carnavalului au fost dati la o parte, fix la mijlocul zilei. Era momentul in care, in turnul Campanillei, s-a aratat ingerul. In carne si oase. Frumoasa Giulia, castigatoarea de anul trecut a Sarbatorii Mariilor, fusese desemnata ingerul din acest an. Vantul puternic a facut pentru scurt timp inimile celor catorva mii de turisti prezenti in Piata San Marco sa bata puternic. Ingerul lor imbracat in costum de settecento ramasese suspendat pe cablul ce se intindea catre scena imaginand un teatru venetian. Doar cateva zeci de secunde, pentru ca apoi zborul lin sa fie reluat si ingerul sa atinga, usor, cu picioarele, pamantul. Unii dintre cei prezenti la Volo del Angelo spun ca era nevoie de acel moment de ezitare, pentru ca a fost exact momentul in care curajoasa Giulia, salutand publicul si surazand, a risipit norii.

Dupa acest zbor al luminii, piata, Venetia si-au continuat existenta carnavalesca, mastile - sa spunem ca in acest an, pe langa costumele de settecento, apar si cele de ottocento - si-au luat locul firesc in oras.

Carnavalul continua, cu citeva momente speciale, din care spicuim: concursul pentru cea mai frumoasa masca a anului 2012, serata Black & White, patinaj pe gheata, spectacole teatrale, fantana vinului (exista cu adevarat si se poate bea vin rosu din ea!).

Concert de final in festivalul romanesc de la Teatrul La Fenice


Aseara, la Teatrul La Fenice, a avut loc si concertul de inchidere a Festivalului de muzica balcanica "Dimitrie Cantemir", cu participarea Grupului "Anton Pann" din Romania, a carei prestatie a ridicat sala in picioare. Artistii au fost rechemati de mai multe ori pe scena si interpretand, in doua randuri, la "bis", piese romanesti traditionale, reorchestrate, ale caror structura si ritm au fost considerate de public, citam: "inimaginabil de vii".


×