Comisia Europeana lanseaza de la 1 aprile mecanismul initiativelor publice cetatenesti, care inseamna, practic, ca, daca un grup de cetateni ai UE pot aduna suficienti sustinatori ai unei idei, aceasta poate deveni lege europeana.
Pentru ca initiativa cetateneasca sa intre in dezbaterea Parlamentului European este nevoie ca aceasta sa fie propusa de un comitet format din cel putin sapte cetateni din sapte state diferite membre UE.
Apoi, timp de un an, comitetul trebuie sa stranga adeziunea unui anumit numar de cetateni din Uniunea Europeana. Numarul de sustinatori trebuie sa fie cel putin egal cu numarul de europarlamentari ai statelor respective inmultit cu 750.
Sustinatorii initiativei trebuie sa aiba drept de vot, adica sa aiba peste 18 ani (sau 16 ani, in cazul Austriei).
Numarul sustinatorilor din fiecare stat trebuie certificat de autoritatile locale, pentru ca initiativa sa fie valabila.
Apoi, propunerea de lege sau modificare de lege ajunge in Parlamentul European, care are la dispozitie trei luni pentru a analiza cererile si a decide cum sa procedeze in privinta acesteia.
De asemenea, Comisia va organiza reuniuni cu organizatorii, in care acestia sa poata explica in detaliu problemele ridicate in cadrul initiativei lor.
Organizatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a-si prezenta initiativa in cadrul unei audieri publice organizate la Parlamentul European.
Mai multe detalii pe Caleaeuropeana.ro.