x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectori trimisi la cersit

Inspectori trimisi la cersit

09 Iul 2004   •   00:00

De aproape doi ani, viata inspectorului Marinela Ilias, angajata la OPC Timis pana acum cateva zile, a fost un calvar continuu.

TIBERIU KISS

Anul trecut, in timp ce se afla in concediu de odihna, functionarul public a aflat ca, dupa zece ani de munca, i-a fost schimbata incadrarea in functie. Toti angajatii institutiei sustin ca Vasile Radulescu era in conflict deschis cu Marinela Ilias, seful oficiului judetean reprosandu-i acesteia mereu ca "este insubordonata si ca nu stie carte".

NAVETISTA. Dupa Dex, a fi insubordonat inseamna a nu asculta de organul ierarhic superior. Nu e cazul Marinelei Ilias - ea a incheiat, in ultimii trei ani, o medie de 20 de procese-verbale pe zi si a raspuns cu promptitudine la toate tematicile de control venite de la Bucuresti. Mai mult decat atat, Marinela Ilias a avut onoarea sa participe alaturi de Rovana Plumb si sa semneze actul de control impreuna cu directorul general al ANPC, rezultat in urma unei descinderi, in forta, la un magazin de pantofi din Timisoara, in februarie 2003. Dupa plecarea Rovanei Plumb, viata inspectorului de specialitate a reintrat pe fagasul "normal". Chiar daca se stia ca zilnic Marinela Ilias face naveta de la Lugoj la Timisoara, adica 120 de km dus-intors, directorul OPC Timis a decis sa largeasca orizonturile subordonatei sale, detasand-o la PCTF Stamora-Moravita. Ceea ce inseamna alti 120 de km, zilnic!

AUDIENTA. Toate aceste sicane, si multe altele, Marinela Ilias a incercat sa le aduca la cunostinta directorului ANPC, Rovana Plumb, in vara anului trecut. Pentru ca nu a putut sa intre in audienta la secretarul de stat, angajata OPC Timis a trimis o sesizare scrisa, in care si-a varsat of-ul: "Am luat atitudine impotriva unor decizii gresite, impuse de inspectorul-sef. Acestea nu le pot relata deocamdata, deoarece sunt "delicate" si ar putea compromite institutia si din acest motiv am dorit sa vi le prezint personal".

REVERSUL MONEDEI. Dupa sesizarea trimisa la Bucuresti, repercusiunile nu au intarziat sa apara. In data de 10 octombrie anul trecut, Marinela Ilias s-a ales cu o mustrare scrisa din partea directorului OPC Timis. O luna mai tarziu, pe 11 noiembrie, inspectorul principal de la OPC Timis s-a ales cu diminuarea drepturilor salariale cu 5%. Pe 9 martie 2004, mai marele filialei banetene a ANPC a considerat ca pedepsele de pana acum ale Marinelei Ilias au fost mult prea blande si a decis ca subordonatei sale sa i se suspende dreptul de promovare in functia publica pe o perioada de doi ani.

DECIZIE. La data de 14 aprilie a.c., prin decizia cu nr. 29, OPC Timis a hotarat sa-i spuna la revedere inspectorului principal Ilies. Motivarea gestului este, pentru unii, cel putin bizara. Dupa 10 ani de activitate in sistem, directorul Vasile Radulescu a ajuns la concluzia ca inspectorul Ilies... nu cunoaste legea?! Angajatei OPC Timis i s-a reprosat si "neasumarea responsabilitatii de a accepta erorile si deficientele propriei activitati, de a invata din greseli si de a nu le mai repeta, lipsa respectului fata de lege si loialitatea fata de interesele institutiei, neindeplinirea sarcinilor de serviciu cu responsabilitate, competenta, eficienta, corectitudine si constiinciozitate".

RECURS. Marinela Ilias a atacat in instanta atat decizia de suspendare a dreptului de promovare in functie, cat si hotararea de desfacere a contractului de munca. Pe data de 1 iulie a.c., instanta de judecata a anulat, definitiv, ambele decizii ale directorului OPC Timis. Trebuie mentionat faptul ca desfacerea contractului de munca nu s-a facut in aprile a.c., intrucat Marinela Ilies se afla in concediu medical, urmand ca efectul juridic al deciziei OPC Timis sa se produca abia la data reluarii activitatii a inspectorului-principal. Evident, Marinela Ilies s-a prezentat la lucru pe 2 iulie, inarmata cu sentintele judecatoresti. Directorul OPC Timis a hotarat sa ignore, definitiv si irevocabil, doua decizii ale instantelor de drept. Mai mult, in aceeasi zi de 2 iulie, Vasile Radulescu a hotarat sa incheie un proces-verbal, in care a consemnat ca subaltrerna sa a refuzat sa-si primeasca cartea de munca, nota de lichidare si sa predea stampila si documentele cu regim special!

DOAR MOTIUNI SIMPLE

Marinela Ilies vrea sa i se faca dreptate. "Niciodata nu am intentionat sa fac scandal, dar acum consider ca mi-au fost calcate in picioare toate drepturile. Am sa-i fac plangere penala directorului OPC Timis, pentru abuz in serviciu. Ceea ce se petrece in institutie este similar cu dictatura. Am ajuns, pentru ca asa vrea domnia sa, sa cersim bani de la agenti comerciali pentru plata facturilor. Ni le pune in brate si ne spune, descurcati-va. Merg pe la firme cu factura telefonica ca sa ma creada ca trebuie sa platesc telefonul institutiei, sa nu spuna ca bag banii in buzunar. Si colegii mei fac la fel. Sa explice domnul Radulescu cum de sunt in posesia facturii telefonice si chitantelor in original si daca acestea sunt prinse in contabilitatea institutiei. Nu are cum! Pana si plata facturii de telefon am facut-o la oficiul RomTelecom din Lugoj, orasul pe raza caruia domiciliez. Va intreb: cum mai pot eu sa ma duc sa controlez acei agenti comerciali care ne-au sponsorizat factura de telefon? Am fost data afara pentru ca am refuzat sa mai desfasor astfel de activitati jenante si multe alte colecte de acest gen", declara ea.
×
Subiecte în articol: observator timiş marinel ilias