x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Inspectorul afacerist

Inspectorul afacerist

22 Feb 2005   •   00:00

OBSERVATOR
SCANDALOS - Un fost ofiter de transmisiuni, cercetat de Politie, s-a aciuiat la Sectorul 1 A "imprumutat" o masina pe care a uitat sa o restituie. A fugit cu bunurile unui complex turistic de pe litoral. A primit de fiecare data neinceperea urmaririi penale impotriva sa. Acum este inspector la Primaria Sectorului 1 din Bucuresti.
ION ALEXANDRU, EDUARD PASCU

NOROC. Cu toate ca a facut multe ilegalitati, Nita Cristel a ajuns inspector in cadrul Primariei Sectorului 1
Nita Cristel, caci despre el este vorba, a avut de-a face prima data cu Politia la mijlocul anului 2001, cand proprietarul unui autoturism Mercedes E280 a reclamat la Serviciul Furturi Auto ca i-a imprumutat masina lui Nita, iar acesta nu i-a mai adus-o inapoi. Acest lucru s-a intamplat pe data de 12 iulie 2001, Nita Cristel convenind cu proprietarul in cauza sa restituie masina pe data de 14 iulie, fapt care nu s-a intamplat. Pe data de 6 august, proprietarul a facut plangere impotriva lui Nita la Politie.

OPERATIVITATE. Pana acum, nimic deosebit. Doar ca Politia, care avea datele de identificare ale lui Nita, pana in februarie 2003 nu a reusit sa dea de el pentru a-l trage la raspundere. Pe data de 24 februrie 2003, pagubitul a revenit la Serviciul Furturi Auto al Politiei Capitalei, spunandu-le anchetatorilor ca Nita Cristel i-a restituit autoturismul in cursul lunii septembrie a anului... 2001. O fi uitat omul ca a facut plangere la Politie? Cert este ca reclamantul a tinut mortis sa le atraga atentia anchetatorilor ca isi retrage plangerea si ca renunta la orice pretentii penale sau civile impotriva lui Nita Cristel. Interesant este si faptul ca, daca timp de doi ani, Serviciul Furturi Auto nu a reusit sa-l audieze pe Nita in cazul fugii sale cu Mercedesul ce facea obiectul anchetei, oamenii legii au reusit sa-l gaseasca la doua zile dupa ce reclamantul si-a retras plangerea. Mai mult, nici faptul ca reclamantul i-a lasat pe politisti sa instrumenteze degeaba un caz timp de doi ani nu le-a ridicat anchetatorilor semne de intrebare. Astfel incat, pe data de 26 februarie 2003, Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 dispune neinceperea urmaririi penale impotriva lui Nita Cristel.

CHIRIE. Culmea tupeului a mers pana intr-acolo, incat acelasi Nita Cristel a vandut mai multe bunuri ce nu-i apartineau. Pagubitul, o societate comerciala din Mangalia, a fost tepuit cu 130.000 de euro. Este vorba de firma care administreaza Complexul Paradis din statiunea Jupiter si care, in extrasezon, nu desfasoara activitati turistice. Motiv pentru care administratorii au decis sa inchirieze contra cost aparatura si bunurile complexului. "Norocosul" a fost Nita. Astfel, in luna decembrie 2001 (perioada in care Nita era cercetat pentru furtul Mercedesului), firma din Mangalia a incheiat un contract cu SC Roman Brokers Impex SRL, reprezentata de Nita, prin care se inchiriau echipamentele electronice, obiectele de restaurant si de bucatarie ale complexului din Jupiter, pentru 200 de dolari pe luna, bunuri care au ajuns la Discoteca Meteor din Predeal. Contractul avea valabilitate sase luni, urmand ca la 1 iunie 2002 toate acestea sa fie returnate.

CU OCHII IN SOARE. La expirarea termenului, societatea din Mangalia s-a trezit ca nu mai are nimic. Nici contravaloarea chiriei pe sase luni, nici bunurile in sine. Cum? Foarte simplu. Dl Nita Cristel a binevoit sa vanda firma SC Roman Brokers Impex SRL unei terte persoane. Mai mult, i-a vandut-o cu tot cu bunurile inchiriate de la firma din Mangalia.

Nici macar tranzactia nu a fost perfectata cu acte. Potrivit plangerii penale depuse de administratorii firmei din Mangalia la Politie, rezulta ca "intre cei doi (Nita si terta persoana - n.r.) s-a facut o "vanzare" denumita in argou "tiganeasca", neexistand documente legale de vanzare-cumparare, acte de provenienta a bunurilor instrainate, verificari ale activelor si pasivelor firmei inainte de preluare prin cesiune a unor parti sociale". Dosarul a ajuns pe biroul procurorilor Parchetului de pe langa Curtea Suprema de Justitie. Magistratii au confirmat propunerea politistilor de a nu se incepe urmarirea penala fata de actualul inspector de la Primarie.

TRAFIC DE INFLUENTA IN FATA ZIARISTILOR
L-am contactat pe Nita Cristel chiar la Primaria Sectorului 1. Inspectorul sustine ca totul este o inscenare a fostului asociat cu care detine societatea din Mangalia, avand 40 de procente din active. "Am fost prieteni. L-am ajutat pe fiul sau sa scape de puscarie de doua ori, pentru trafic de droguri", sustinea cu nonsalanta in fata noastra Nita Cristel. Punctul sau de vedere in legatura cu afacerea Mangalia-Predeal este ca a fost nevoit sa incheie respectivul contract de inchiriere tocmai pentru a-si putea recupera bunurile. "Discoteca Meteor este a lui Anghel Iordanescu. Eu eram asociat cu Sfetcu Florin, pe firma care administra discoteca. Sfetcu a luat bani cu camata de la tigani, punand gaj bunurile pe care le-am adus de la Mangalia. Atunci am incheiat un contract de inchiriere a acestor bunuri cu scopul de a le recupera de la tigani. Acestia nici nu au vrut sa auda. Am fost nevoit sa le dau 5.000 de dolari pentru a le rascumpara", mai sustine inspectorul. Nita mai spune: "Am returnat toate bunurile firmei din Mangalia si am incheiat un proces-verbal in acest sens". Totusi acesta nu ne-a prezentat respectivul proces-verbal. "Politia nu a putut sa stabileasca savarsirea vreunei infractiuni de catre mine. Asociatul meu de la Mangalia nu a putut sa dovedeasca insa cu acte ca bunurile inchiriate de mine ii apartin. Nu a avut nici o factura. Printre bunurile inchiriate se afla si niste canapele pe care le-am facut din banii mei si le-am dus la Paradis", a conchis Nita Cristel.

CARIERA
In luna martie a anului 2004, Cristel Nita, inspector in cadrul Primariei Sectorului 1, a devenit membru PSD. El a fost recomandat calduros de un alt membru PSD, Stefan Petculescu. Acesta a fost arestat cateva luni mai tarziu, mai precis in octombrie 2004, de procurorii PNA, cand a cerut mita 325 milioane de lei de la o persoana, promitand ca in schimbul lor isi va trafica influenta pe langa functionari ai Primariei Sectorului 1 in scopul obtinerii unei locuinte sociale. Pesedistul chiar a si depus o cerere la Primarie, in care a solicitat locuinta sociala pe numele persoanei care l-a denuntat. Fostul membru PSD s-a deplasat cu masina, insotit de inca o persoana. Spaga s-a dat in fata Salii Sporturilor Floreasca, din apropierea Liceului Jean Monnet. Petculescu a primit 25 milioane de lei, cu titlu de avans, urmand ca restul, de 300 de milioane, sa-l primeasca la momentul onorarii promisiunii. Petculescu a fost trimis in judecata in stare de arest pentru trafic de influenta.
×