x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Instanța îl consideră bolnav psihic pe Cioacă și le cere procurorilor să-l caute la cap. Exclusiv

Instanța îl consideră bolnav psihic pe Cioacă și le cere procurorilor să-l caute la cap. Exclusiv

de Robert Veress    |    14 Ian 2013   •   11:44
Instanța îl consideră bolnav psihic pe Cioacă și le cere procurorilor să-l caute la cap. Exclusiv

În motivarea dată de Tribunalul București deciziei de menținere a menținerii stării de arestare preventivă în cazul inculpatului Constantin Cioacă, judecătorul George Matei emite câteva considerații asupra sănătății mintale a petentului. Chiar dacă se ferește de a pronunța verdictul „paranoic”, judecătorul spune, clar, că Cioacă nu este în toate mințile și le cere procurorilor să se asigure că este „apt să răspundă penal”.

„Teza conspiraţiei îndreptate împotriva sa pe care a încercat să o învedereze în faţa tribunalului apare ca fiind uşor fantezistă, inculpatul nefiind în măsură să dea nici cel mai vag indiciu cu privire la cine ar avea interes să-i însceneze ceva.
Oricum, varianta că procuratura şi poliţia din Braşov la care s-a adăugat Parchetul General în scopul ticluirii de probe împotriva sa apare ca fiind neserioasă în condiţiile în care nu există absolut niciun element care să dea măcar o aprenţă de adevăr spuselor sale.
Analizând doctrina medicală de specialitate tribunalul identifică o serie întreagă de patologii ce au drept consecinţă crearea faţă de pacient a unei imagini deformate a realităţii, bolnavul trăind cu impresia că toată lumea îi doreşte răul şi conspiră împotriva sa, doreşte să-l ucidă etc.

Fără a considera că inculpatul Cioacă Constantin Cristian suferă de o severă afecţiune psihică ce îl face să creadă că toate autorităţile uneltesc împotriva sa, tribunalul consideră că organele de urmărire penală trebuie să depună toate stăruinţele legale pentru a se asigura că se află în faţa unei persoane care este aptă să răspundă penal inclusiv din punct de vedere psihic.
Pornind de la reglementările care garantează libertatea persoanei, tribunalul apreciază că lăsarea în libertate a inculpatului la acest moment procesual afectează ordinea publică într-o măsură suficientă pentru a justifica privarea de libertate a acestuia”, se arată în motivarea instanței.

Citește documentul integral aici. 

×