A fost inaugurat primul centru pentru evaluare complexă a persoanelor cu dizabilităţi din România. Centrul este o componentă a proiectului european "Crearea şi implementarea modelului integrat de evaluare, formare profesională şi angajare pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din România", POSDRU 2007.
În acest moment, sub 5% din totalul persoanelor cu dizabilităţi beneficiază în România de servicii de informare şi consiliere sau de cursuri de formare profesională, şi numai aproximativ 1% au fost integrate pe piaţa muncii. Aplicarea acestui concept va conduce la extinderea şi îmbunătăţirea serviciilor destinate persoanelor cu dizabilităţi din România, prin formare profesională şi integrare pe piaţa muncii în domeniile de specialitate dezvoltate în cadrul proiectului.
Proiectul sprijină în mare măsură şi dezvoltarea economiei sociale, care în mai multe ţări europene a devenit una dintre cele mai eficiente soluţii pentru integrarea efectivă a persoanelor cu dizabilităţi pe piaţa muncii. "Conceptul de economie socială este aproximativ nou pentru România. Se confundă acest concept şi existenţa în fapt a unor întreprinderi sociale cu unităţile protejate pentru persoanele cu dizabilităţi şi cu cooperativele meşteşugăreşti. Acestea pot fi transformate în întreprinderi sociale. O întreprindere socială presupune o comunitate care lucrează pentru ea însăşi şi are în vedere inclusiv dezvoltarea durabilă a localităţilor în care trăiesc. Întreprinderile sociale ajută foarte mult la integrarea în muncă a categoriilor defavorizate, persoane cu dizabilităţi, persoane dependente de venitul minim garantat, şomeri, persoane care nu au o pregătire şcolară corespunzătoare. În aceste întreprinderi sociale noi instruim şi oamenii care nu au nici o clasă, dar dovedesc că au nişte abilităţi pe care le putem pune în valoare. În România încă nu există întreprinderi sociale, sunt doar germeni, nefiind un cadru legislativ adecvat pentru dezvoltarea lor", a explicat Francisc Simon, preşedintele Organizaţiei Naţionale a Persoanelor cu Handicap din România.
Centrul de Integrare Profesională a Persoanelor cu Dizabilităţi (CIPPD) oferă servicii de diagnosticare, orientare, planificare a integrării şi servicii de suport. Prin intermediul acestor servicii se creează o ofertă care abordează într-un mod profesionist relaţia dintre îndemânarea, potenţialul, posibilităţile şi problemele persoanelor care beneficiază de serviciile centrului. Rezultatele obţinute din această evaluare vor constitui baza pentru descrierea exactă a paşilor următori şi planului de integrare. Conceptul Centrului pentru Integrarea Profesională a Persoanelor cu Dizabilităţi constă în reabilitarea ocupaţională şi integrarea persoanelor cu dizabilităţi prin calificare profesională şi dezvoltare personală. Asigurarea competenţelor profesionale şi sociale este baza modelului integrativ de evaluare şi formare.
Proiectul este implementat în parteneriat cu cele mai mari organizaţii în pregătirea şi asistenţa persoanelor cu dizabilităţi fizice şi mentale din Austria, cu o experienţă de peste 30 de ani în domeniu, respectiv cu Centrul pentru Pregătire Profesională si Reabilitare - Austria (BBRZ), ProMente - Austria şi Asociaţia Austriacă a Asistenţilor Sociali (OBDS). Organizaţiile partenere din România sunt: Institutul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Excluziunii Sociale a Persoanelor cu Handicap (INPCESPH), Organizaţia Naţională a Persoanelor cu Handicap din România (ONPHR) şi Centrul de Formare Continuă şi Evaluarea Competenţelor în Asistenţa Socială (CFCECAS).