x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Interzişi la interceptări

Interzişi la interceptări

de Dana Piciu    |    08 Feb 2008   •   00:00

Senatorii din Comisia juridică au dat ieri raport favorabil cererii de reexaminare a preşedintelui Băsescu pe Codul de Procedură Penală, dar cu câteva amendamente.



Senatorii din Comisia juridică au dat ieri raport favorabil cererii de reexaminare a preşedintelui Băsescu pe Codul de Procedură Penală, dar cu câteva amendamente.

Printre modificările făcute de senatorii jurişti se numără şi aceea că  interceptările telefonice se pot face şi înainte de începerea urmăririi penale şi că interceptarea convorbirilor dintre avocat şi cel pe care îl reprezintă nu poate fi folosită ca probă decât în cazul în care avocatul participă şi el la săvârşirea unei infracţiuni. De asemenea, senatorii au stabilit că procurorii nu pot efectua personal interceptări, acestea urmând a fi făcute doar de personal specializat, care le va pune la dispoziţia procurorilor. Un alt amendament introdus de senatori prevede că avocatul poate asista la toate actele de urmărire penală cu excepţia înregistrării, interceptării sau strângerii de probe cu ajutorul agenţilor sub acoperire. Deşi preşedintele Băsescu arăta în cererea sa că anumite prevederi ale Codului îi împiedică pe jurnalişti să-şi facă meseria, senatorii au constatat că ziariştii care publică înregistrări sau interceptări nu intră sub incidenţă penală, cel pedepsit prin lege fiind acela care deţine aceste probe şi le divulgă presei.

×
Subiecte în articol: observator