x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Subvenţii pentru fermele familiale. Valoarea maximă a proiectelor eligibile va fi de 50.000 de euro

Subvenţii pentru fermele familiale. Valoarea maximă a proiectelor eligibile va fi de 50.000 de euro

30 Ian 2013   •   20:05
Subvenţii pentru fermele familiale. Valoarea maximă a proiectelor eligibile va fi de 50.000 de euro
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Statul va sprijini fermele familiale cu fonduri pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii şi va subvenţiona dobânda la creditele pentru investiţii, potrivit unui proiect de act normativ al Ministerului Agriculturii.
Pentru a beneficia de sprijin, activitatea economică desfăşurată de ferma familială trebuie să fie înregistrată şi autorizată.  Ferma familială reprezintă entitatea care desfăşoară o activitate economică permisă de lege, individual sau împreună cu familia sa pentru asigurarea autoconsumului, dar şi pentru comercializarea surplusului de produse obţinute. În acest program se încadrează doar fermele familiale cu o producţie agricolă de maximum 48.000 de euro.

Cu bani de la UE
Sprijinul pentru fermele familiale va putea fi acordat prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) sau din bugetul naţional pentru achiziţia de utilaje şi construcţia de ferme în cadrul măsurii 121, pentru proiecte cuprinse între 5.000 şi 50.000 de euro. Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a prezent în şedinţa de guvern de ieri o notă prin care deţinătorii de ferme familiale ar putea fi sprijiniţi din fonduri europene pentru achiziţia de utilaje sau pentru construcţii. Constantin a declarat că în perioada următoare va discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene modificarea PNDR, astfel încât deţinătorii de ferme familiale să poată obţine fonduri europene pentru a face diverse investiţii.

Astfel, fermierul care se va înregistra cu ferma familială şi va creşte suprafaţa fermei, de exemplu de la 3 la 20 de hectare, va putea beneficia gratuit de proiect tip, de fonduri pentru achiziţia de utilaje, dar şi de dobândă subvenţionată. Chiar dacă fermierul nu creşte valoarea sprijinului public este permisă demararea proiectelor, beneficiind de doi ani de graţie.

De asemenea, fermierul care va majora numărul de animale deţinute în fermă, de exemplu de la 3 la 20 de vaci cu lapte, va beneficia gratuit de un proiect tip, dar şi de fonduri pentru achiziţia de utilaje şi pentru construcţia grajdului.

Posibilităţile de sprijin pentru fermele familiale mai vizează programe de formare profesională de scurtă durată, prin PNDR (măsura 111), iar fermierii persoane fizice care se înregistrează fiscal devin eligibili pentru schema de subvenţionare a accizei la motorină. Totodată, fermierii vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii medicale minime în raport cu contribuţiile virate, un procent de 5,5% din valoarea impozitului fiind direcţionat către fondul de asigurări de sănătate. De asemenea, ar putea fi emis un timbru nominal de sănătate care poate fi transmisibil şi membrilor familiei până la rudele de gradul II.

×
Subiecte în articol: ferme familiale subvenţie