x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ioan Andreica, fostul secretar de stat în mandatul Elenei Udrea, reţinut pentru fapte de corupţie

Ioan Andreica, fostul secretar de stat în mandatul Elenei Udrea, reţinut pentru fapte de corupţie

24 Mar 2012   •   09:00
Ioan Andreica, fostul secretar de stat în mandatul Elenei Udrea, reţinut pentru fapte de corupţie

Ioan Andreica, fostul secretar de stat in Ministerul Turismului, a fost retinut de procurorii DNA, pentru 24 de ore, dupa mai multe ore de audieri, informeaza Realitatea.net. Alte 12 persoane au fost audiat, tot noaptea trecuta, in acelasii dosar, fiind retinut si Liviu Rusu si Luca Iancu, presedintele, respectiv vicepresedintele Consiliului Judetean Bistrita Nasaud.

Ioan Andreica este cercetat pentru fapte de coruptie privind deturnarea de fonduri Europene. In acelasi dosar mai este invinuit Lazar Popescu, un important om de afaceri.

Noaptea trecuta, nu mai putin de 13 persoane au fost audiate de procurorii anticoruptie. O parte dintre avocatii celor anchetati spun ca la dosar exista foarte multe interceptari telefonice, inregistrari ambientale, documente probatorii, dar si declaratiile unor martori.

L a momentul declansarii urmaririi penale impotriva sa (iunie 2011), Andreica a a declarat ca sefa sa, Elena Udrea stia de documentele pe care el le semna. Andreica mai declara atunci ca se simte nevinovat, ca procurorii anticoruptie nu ar avea probe impotriva lui.

In replica, Udrea a declarat, prin intermediul biroului de presa al Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului ca 'Ioan ANDREICA a ocupat functia de secretar de stat in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada ianuarie 2009-septembrie 2010. Ioan ANDREICA a parasit functia de secretar de stat in cadrul MDRT prin demisie. Sub mandatul ministrului Elena UDREA (intre ianuarie 2010 si septembrie 2010), acesta nu s-a ocupat de gestionarea fondurilor europene si nu a avut atributia de a "semna" contracte finantate din fonduri europene. In aceasta perioada, prin ordin de ministru, Ioan ANDREICA a avut responsabilitati legate de activitatea Directiei Generale de Lucrari Publice, Directiei Generale Tehnica in Constructii si Directiei Generale Dezvoltare Teritoriala. MDRT nu a incheiat contracte cu autoritatile publice locale si nici cu operatori economici din domeniul constructiilor. Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului transfera fonduri catre Consiliile judetene si locale pentru diverse proiecte de investitii, autoritatile publice locale fiind singurele responsabile de cheltuirea legala a sumelor alocate de minister'.

In 2 iunie 2011, DNA a facut perchezitii la sediul Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, sigiland birourile lui Liviu Rusu si al lui Luca Iancu, ambii membri PDL, la locuinta din Bistrita a fostului secretar de stat in MDRT Ioan Andreica, precum si la sediul Euroland SA, la care sunt actionari acesta si sotia secretarului general al PDL, Ioan Oltean.

"Sotia lui Ioan Oltean e actionar la firma, dar, din cate stiu, a anuntat ca vrea sa-si vanda actiunile", spunea atunci Ioan Andreica.

×
Subiecte în articol: andreica retinut dna