x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Cred cu tărie în puterea educației și științei de a ne ajuta să depășim provocările

Iohannis: Cred cu tărie în puterea educației și științei de a ne ajuta să depășim provocările

05 Sep 2022   •   15:07
Iohannis: Cred cu tărie în puterea educației și științei de a ne ajuta să depășim provocările

„Cred cu tărie în puterea educației, științei și descoperirii științifice de a ne ajuta să depășim provocările cu care nu confruntam ca societate”, arată președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis în cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie.

„Fiind de formație profesor de fizică, este de la sine înțeles că eu însumi cred cu tărie în puterea educației, științei și descoperirii științifice de a ne ajuta să depășim provocările cu care nu confruntam ca societate. În ultimii ani, în efortul internațional de a depăși pandemia de COVID-19 și efectele sale asupra sănătății, economiei și societății, am recurs adesea la oameni de știință și la știință. Răspunzând la o mare provocare pentru omenire în prezent, schimbările climatice, apelăm din nou la oamenii de știință pentru îndrumarea lor în anticiparea evenimentelor meteorologice extreme, găsirea unor modalități inovatoare de adaptare la schimbările climatice, descoperirea și dezvoltarea tehnologiilor care reduc gazele cu efect de seară. pe care le generăm. Cred cu tărie că în centrul prevenirii și răspunsului nostru eficient la dezastre naturale (cum ar fi cutremurele sau dezastrele generate de schimbările climatice – inundații, secetă sau incendii de vegetație) se află o abordare bazată pe colaborare, pe fapte și soluții dovedite științific. Suntem mai puternici atunci când ne unim forțele, atât în ​​calitate de politicieni reuniți la summituri menite să abordeze probleme internaționale presante, cât și ca oameni de știință care lucrează dincolo de frontierele naționale ale proiectelor comune de cercetare care generează cunoaștere, beneficiază nu numai pentru cetățenii. unei anumite țări, ci pentru umanitate în ansamblu”, a arătat Klaus Iohannis în mesajul transmis în cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie - 3ECEES.

El afirmă că „mai sunt încă multe de făcut pentru a reduce decalajul dintre comunitatea științifică și cea care are formula politici publice, pe de o parte, și comunitatea științifică și publicul larg, pe altă parte, în ceea ce privește reducerea riscului dezastrelor naturale și răspunsul la acestea”.

„Avem nevoie de legături mai bune și mai directe între progresele științifice și educație în general, învățământul superior jucând un rol esențial în diseminarea științei. De aceea viziunea asupra viitorului educației românești lansată recent – ​​numită România Educată – subliniază necesitatea integrării alfabetizării științifice sporite, precum și importanței STEM, în toate nivelurile de educație generală. De asemenea, doresc să evidențiez importanța datelor științifice și a cercetărilor în formularea unor politici publice solide în serviciul cetățenilor noștri. În mod egal, doresc să subliniez importanța avertizării timpurii și a informării și educației în cauză a publicului cu privire la răspunsul individual adecvat în caz de cutremure, fenomen meteorologice extreme și evenimente poluante grave. Pentru a anticipa astfel de evenimente, a modelului de impact și a dezvoltării răspunsurilor eficiente la el atunci când au loc, nu este o bază a comunității științifică, care este foarte bine reprezentată la această conferință”, adaugă șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, comunitatea de cercetare privind ingineria seismică și seismologia joacă un rol cheie „în a ne ajuta să înțelegem mai bine un fenomen natural care sa dovedit foarte des distructiv de-a lungul istoriei umanității, precum și în istoria recentă a țărilor noastre - cutremurele”.

„Cercetarea pe care o întreprindeți salvează vieți prin faptul că oferă factorilor de decizie date cheie în reducerea riscului seismic și prin urmare, are implicate pozitive pentru viața cetățenilor din întreaga lume, influențând în mod direct bunăstarea acestora. România și eu personal suntem foarte mândri să vă susținem activitatea, oferind prin această conferință sau platformă pentru comunitatea dumneavoastră de cercetare pentru a vă întâlni, a face schimb de idei și a planifica cercetarea revoluționară de mâine”, încheie Iohannis.

Mesajul a fost prezentat de către Alexandra-Maria Bocșe, Consilier de Stat - Departamentul Climă și Sustenabilitate.

(sursa: Mediafax)

×