x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră dovedesc că măsurile luate de NATO sunt necesare

Iohannis: Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră dovedesc că măsurile luate de NATO sunt necesare

10 Feb 2022   •   13:24
 Iohannis: Evoluţiile actuale de securitate din vecinătatea noastră dovedesc că măsurile luate de NATO sunt necesare
Sursa foto: Hepta

NATO reprezintă, fără niciun dubiu, cea mai solidă garanție de securitate pentru România, aspect deosebit de important, mai ales în condițiile acutizării riscurilor, amenințărilor și provocărilor la adresa securității europene, a spus, joi, președintele Klaus Iohannis, la Craiova.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, joi, Brigada Multinațională Sud-Est, la Craiova, cea de-a doua unitate operațională a NATO înființată în România, după ce, în octombrie 2017, a vizitat această structură împreună cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg.

Iohannis a spus că de la începutul primului mandat de președinte al României a fost direct implicat în efortul național pentru consolidarea prezenței aliate în România și în regiunea Mării Negre.

Alocuțiune susținută cu prilejul vizitei la Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, jud. Dolj

În ceea ce privește România, președintele Iohannis a spus că țara noastră își va îndeplini toate angajamentele asumate, contribuind astfel la statutul NATO de „cea mai puternică și eficientă Alianță de apărare colectivă din istorie”.

„Evoluțiile actuale de securitate din vecinătatea noastră directă dovedesc, încă o dată, că măsurile luate de NATO sunt necesare, iar România, la rândul său, este hotărâtă să-și îndeplinească angajamentele asumate, conform deciziilor luate în cadrul Alianței. Din această perspectivă, rolul Brigăzii Multinaționale Sud-Est este cu atât mai important în asigurarea securității regiunii Mării Negre. Deciziile recente luate de Statele Unite ale Americii și de Franța, care ne sunt aliați și parteneri strategici puternici, de a asigura o prezență militară concretă în România, reprezintă un semnal ferm de coerență și consistență a solidarității euroatlantice”, a afirmat Klaus Iohannis.

Acesta a salutat „angajamentul solid și substanțial” al Poloniei în țara noastră, încă de la constituirea acestei structuri multinaționale.

„Trupele polone aflate efectiv în țara noastră, alături de trupele române aflate în Polonia reprezintă expresia concretă a parteneriatului strategic extrem de valoros între București și Varșovia”, a spus Iohannis.

Acesta a promis că România își va moderniza, în continuare, capabilitățile militare și va dezvolta structura de forțe, acordând o atenție deosebită unei tot mai bune instruiri a forțelor sale armate, inclusiv prin exerciții militare desfășurate în cadru aliat.

Președintele le-a mulțumit militarilor pentru efortul depus și pentru profesionalism și i-a îndemnat să se pregătească în continuare cu aceeași tenacitate și dăruire pentru misiunea de apărare a României și a spațiului euroatlantic.

×