x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Războiul din Ucraina nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice

Iohannis: Războiul din Ucraina nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice

07 Noi 2022   •   19:37
Iohannis: Războiul din Ucraina nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice

 UPDATE:Războiul din Ucraina, care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice, spune Klaus Iohannis în cadrul conferinței ONU privind clima COP27.

 „Vremurile pe care le trăim sunt cele mai dificile în decursul unei generații. Ne confruntăm cu un război pe continentul european care are efecte globale, insecuritate energetică, penurie alimentară și instabilitate economică. Acestea, însă, nu ar trebui să ne distragă atenția de la schimbările climatice. Dimpotrivă, limitarea schimbărilor climatice este esențială pentru abordarea multora dintre aceste provocări și pentru protejarea bunăstării generațiilor prezente și cele viitoare. Schimbările climatice nu sunt un concept abstract, ci o realitate cotidiană, cu consecințe asupra sănătății umane, a naturii și a economiei. Țara mea, România, s-a confruntat anul acesta cu o secetă severă, cu implicații negative asupra alimentării cu apă, a producției hranei și a generării de electricitate. Așadar, eforturile de adaptare sunt cruciale pentru creșterea rezilienței atât a societăților, cât și a ecosistemelor care se confruntă cu riscuri climatice”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că România sprijină pe deplin rolul de lider asumat de Uniunea Europeană în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice și angajamentul comun de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră.

„Trebuie să asigurăm o tranziție climatică ordonată, cu multiple beneficii: investiții în cercetare-dezvoltare-inovare, dezvoltarea economiei verzi și crearea de locuri de muncă. În plus, accesul la energie la prețuri accesibile poate fi asigurat prin investiții în capacități de producție a energiei cu emisii reduse de carbon, în rețele energetice reziliente și prin asigurarea unui cadru de reglementare adecvat pentru energiile regenerabile. Costul lipsei de acțiune în domeniul climei depășește cu mult costul acțiunii. Schimbările climatice generează pierderi și daune economice și non-economice în întreaga lume. Cei mai puternici aliați pe care îi avem în lupta împotriva schimbărilor climatice sunt cetățenii noștri. Trebuie să îi pregătim și să le dăm putere pentru a face față acestei lupte. Tinerii din România sunt foarte motivați să acționeze în ceea ce privește limitarea schimbărilor climatice, iar această dedicare ar trebui să reprezinte pentru noi toți o sursă de inspirație. Cred cu tărie în puterea educației de a genera un comportament prietenos cu clima. Sistemele de educație și de cercetare trebuie să fie mai bine aliniate la obiectivele climatice și să îi înzestreze pe cetățenii noștri, în special pe tineri, cu competențele necesare într-o economie și o societate cu emisii reduse de dioxid de carbon. Aștept cu nerăbdare un rezultat cuprinzător al COP27. În încheiere, vă invit să lucrăm împreună în acest sens, cu dăruire și hotărâre”, încheie șeful statului.

Summitul ONU privind clima din acest an are loc în orașul stațiune Sharm El-Sheikh din Egipt. Mii de negociatori, activiști și reprezentanți ai țărilor se reunesc pentru a-și prezenta soluțiile și ideile privind criza climatică. Reprezentanți din aproape 200 de țări vor dezbate, în următoarele două săptămâni, propunerile privind introducerea „energiei curate” pentru a preveni cele mai grave consecințe ale crizei climatice.

 

Stire initiala:„Ne vom concentra pe problema globală urgentă a schimbărilor climatice”, transmite președintele Klaus Iohannis, care participă la Summitul implementării climatice, desfășurat în contextul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice.

„Participarea la Summitul de la Sharm El-Sheikh privind punerea în aplicare a politicilor climatice. Ne vom concentra pe problema globală urgentă a schimbărilor climatice și pe luarea de măsuri în vederea atingerii obiectivelor climatice colective la nivel mondial”, scrie pe Twitter Klaus Iohannis.

 

 

El participă, luni și marți, la Summitul implementării climatice, care va avea loc în contextul celei de-a 27-a Conferințe a Părților Convenției Cadru a Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP27), la Sharm El-Sheikh, Egipt.

„Președintele Klaus Iohannis sprijină efortul global de combatere a cauzelor și a efectelor schimbărilor climatice, perspectivă care va fi subliniată și în dezbaterile prilejuite de acest eveniment care se desfășoară la cel mai înalt nivel, în prezența a peste 100 de șefi de stat și de guvern. Totodată, la COP27 sunt așteptați numeroși reprezentanți ai unor organizații internaționale, ai societății civile, mediului academic și de afaceri. În cadrul Summitului, președintele României va susține Declarația Națională și va participa la întâlniri multilaterale și bilaterale care vizează promovarea cercetării și inovării pentru a susține acțiunile climatice, securitatea alimentară, comunitățile vulnerabile, adaptarea la schimbările climatice și răspunsul eficient la situații de urgență generate de schimbările climatice”, anunța vineri Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis

 

×
Subiecte în articol: klaus iohannis COP27 schimbari climatice