x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis: Sibiul nu este afectat profund de criză

Iohannis: Sibiul nu este afectat profund de criză

02 Apr 2009   •   00:00

Fosta capitală culturală europeană din 2007, Sibiul, nu este afectat profund de criză, a declarat, astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Klaus Iohannis, citat de Agerpres. 'Nu avem efecte foarte profunde ale crizei. Sunt mai puţine şantiere. Dar vreau să dăm un semnal pozitiv, pentru că la radio, la tv, cum deschizi ziarele, parcă a venit Apocalipsa', a precizat primarul sibian.

Acesta a reamintit că Sibiul a reuşit, în ultimele opt secole, să depăşească cu bine perioadele de criză. În primele trei luni ale anului 2008, au fost eliberate 297 de autorizaţii de funcţionare pentru firme noi sau puncte de lucru, iar peste 1200 de firme au primit un acord de prelungire a termenului de funcţionare. Anul acesta, în aceeaşi perioadă, s-a înregistrat o uşoară scădere, însă cifrele sunt în continuare comparabile, fiind eliberate 237 de noi autorizaţii de funcţionare, iar numărul de prelungiri ale acordului este la fel ca cel de anul trecut.

În cazul autorizărilor în domeniul construcţiilor, situaţia este mai complexă. În primele trei luni ale anului 2008, au fost foarte solicitate autorizaţiile de construire pentru locuinţele individuale, fiind eliberate aproximativ 90 de astfel de autorizaţii şi peste 150 de autorizaţii pentru extinderi şi mansardări. De asemenea, a fost autorizată construirea a 11 imobile, cu peste 200 de apartamente. Pentru hale, depozite sau construcţii hoteliere au fost eliberate 15 autorizaţii.

Comparativ, anul acesta a fost înregistrată o uşoară scădere în privinţa eliberărilor de autorizaţii, acestea ajungând de la peste 360 anul trecut la aproximativ 300. Anul acesta au fost eliberate 52 autorizaţii pentru locuinţele individuale. Mai mic a fost şi numărul de autorizaţii pentru extinderi şi mansardări - 44 de autorizaţii. O constantă s-a înregistrat în rândul autorizaţiilor pentru construcţiile comerciale, fiind eliberate 14 autorizaţii de acest gen. Pentru locuinţe colective au fost eliberate 4 autorizaţii, în baza cărora vor fi construite peste 210 apartamente.

'Cele două tipuri de activităţi sunt indicatori buni de creştere şi dezvoltare ai unui oraş. Dacă analizăm datele din evidenţele serviciului de autorizare a serviciilor comerciale, rezultă că anul trecut la Sibiu în fiecare lună s-au deschis, în medie, aproximativ 80 de firme noi sau puncte lucru. La fel, în domeniul autorizaţiilor în construcţii, media lunară depăşeşte 120 de autorizări (cifră ce include lucrările la branşamente, lucrările la străzi, etc). Aceste cifre sunt foarte bune pentru un oraş de mărimea Sibiului şi sunt reflexia unui mediu economic şi de trai propice pe care îl găsesc oamenii de afaceri în oraşul nostru', a mai declarat primarul Klaus Iohannis.

Din punct de vedere al încasărilor - şi în ciuda crizei economice - bugetul local sibian se prezintă bine şi în anul 2009, încasările la încheierea primului semestru fiind comparabile cu cele de anul trecut. Dacă până la data de 31 martie 2008 au fost încasaţi aproape 27 de milioane, în aceeaşi perioadă din 2009 au fost încasaţi peste 28 de milioane de lei. Această creştere se bazează pe creşterea masei de impozitare, adică a numărului societăţilor comerciale şi numărului noi de construcţii, civile şi industriale care au fost ridicate în Sibiu. Municipalitatea a păstrat, în anul 2009, pentru persoanele fizice, acelaşi nivel al taxelor şi impozitelor.

×
Subiecte în articol: observator anul autorizatii eliberate autoriza