x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Iohannis, despre sistemul Patriot: Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate

Iohannis, despre sistemul Patriot: Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate

de Redacția Jurnalul    |    22 Mai 2024   •   13:36
Iohannis, despre sistemul Patriot: Să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate
Sursa foto: presidency.ro

În măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva, spune președintele Klaus Iohannis despre discuțiile privind trimiterea unui sistem Patriot în Ucraina. El afirmă că „nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate”.

„Imediat după ce experții clarifică chestiunile... Nu este simplu, să nu ne imaginăm că vorbim aici de o remorcă cu trei aparate... Este foarte complicat. Sunt contracte hcare s-au făcut între furnoizor și beneficiatr, sunt instalații foarte sofisticate și aceste lucruri trebuie foarte bine clarificate, nemaivorbind de faptul că eu nu accept sub nicio formă ca România să rămână fără apărare anti-rachetă și fără apărare anti-aeriană. Despre asta vorbim. Deci în măsura în care în final se cedează ceva, trebuie România să primească altceva”, spune Klaus Iohannis.

El precizează că nu există un orizont de timp.

„Aceste discuții sunt purtate de cei din MApN și dutrează un timp. (Zelenski - n.r.) Așteaptă cu interes decizia României”, adaugă șeful statului.

De asemenea, el a precizat că România nu va trimite combatanți în Ucraina: „E simplă discuția și cu asta cred că s-a terminat”.

Iohannis: Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată

Președintele Klaus Iohannis susține că nu există nicio amenințare directă la adresa securității României, dar că militarii se pregătesc pentru orice situație.

Președintele Klaus Iohannis a fost întrebat, miercuri, dacă are informații privind vreo amenințare directă asupra României.

„Nu există nicio amenințare directă, dar sigur militarii întotdeauna se pregătesc pentru toate situațiile posibile. Din toate informațiile pe care le am eu pot să vă spun că România este o țară sigură. Românii nu trebuie să se teamă, dar sigur trebuie să fim întotdeauna pregătiți pentru evenimente neașteptate. Nu este cazul să intrăm în panică sau să credem că România este cumva amenințată”, a răspuns șeful statului.

El susține că România beneficiază de cele mai mari garanții de securitate din istorie.

„România beneficiază astăzi, prin faptul că este în NATO, de cele mai importante garanții de securitate pe care le-am avut vreodată. Și în acest sens trebuie să conștientizăm valoarea apartenenței noastre la NATO, la UE și așa mai departe, este foarte important să înțelegem că nu suntem singuri, suntem împreună cu aliații și facem față oricărei situații foarte bine”, a adăugat Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: iohannis sistem patriot discuţii