x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Isaccea - Digul a fost reparat in 18 ore

Isaccea - Digul a fost reparat in 18 ore

de Alexandru Nastase    |    12 Apr 2006   •   00:00
Isaccea - Digul a fost reparat in 18 ore

Digul care s-a rupt acum doua zile in localitatea Isaccea din judetul Tulcea a fost astupat ieri-dimineata, dupa 18 ore de lucru intens. Asta in vreme ce, de la Bazias pana la Calafat, autoritatile si populatia din localitatile de pe malul Dunarii incep sa fie ingrijorate de debitul fluviului etalat aseara: 14.100 mc/secunda.

Digul care s-a rupt acum doua zile in localitatea Isaccea din judetul Tulcea a fost astupat ieri- dimineata, dupa 18 ore de lucru intens, au anuntat autoritatile locale. Asta in vreme ce, de la Bazias pana la Calafat, autoritatile si populatia din localitatile de pe malul fluviului asteptau cu calm ca Dunarea sa atinga debitul-record de 14.000 de metri cubi pe secunda. Spre surprinderea lor, recordul a fost insa depasit chiar spre seara, cand debitmetrele indicau 14.100 metri cubi pe secunda.

Desi initial prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, i-a spus presedintelui Traian Basescu faptul ca bresa din digul de la Isaccea va fi acoperita pana la ora 22:00 a zilei de luni, lucrarile s-au prelungit si in noapte, pentru ca spartura se marea permanent. Au fost aduse instalatii de iluminat si s-a suplimentat numarul camioanelor care au carat roca la locul incidentului. De asemenea, cativa stabilopozi au fost transportati de la Constanta si folositi pentru astuparea bresei. Daca lucrurile nu decurgeau bine, era pregatita o barja care sa aduca dinspre Dunare pietre care sa ajute la inchiderea bresei. Insa totul a mers conform planului, astfel ca dupa 18 ore de lupta cu apele, spartura a fost "plombata". Lucrarile pentru refacerea totala a digului vor fi efectuate insa dupa scaderea debitului apelor in zona, asa cum estimeaza prefectul de Tulcea, Chirica Lefter.

GALERII DE ROZATOARE. Asa cum Jurnalul National anunta inca de ieri, explicatiile oficiale date de autoritati cu privire la surparea digului in locul considerat cel mai sigur sunt simple: digul era gaurit de galerii facute de rozatoare. Asta inseamna ca toate digurile de pamant din judetul Tulcea, prost intretinute si neconsolidate de foarte multi ani, ar putea ceda in orice moment, provocand serioase daune.

Pagubele create de incident nu sunt insemnate, mai multe gradini fiind inundate partial de apa Dunarii, la fel ca si amenajarea piscicola din Isaccea. Sosit luni seara cu elicopterul, presedintele Basescu nu s-a intalnit cu localnicii sinistrati. Autoritatile locale estimeaza ca, in lipsa unor motopompe care sa scoata apa din gradinile oamenilor, acestea vor ramane inundate cel putin pana la vara.

INCERTITUDINE. Delta Dunarii este sub ape de cateva saptamani. Oamenii nu stiu ce sa mai creada. Apele s-au revarsat peste diguri si ameninta mai multe localitati, atat de pe Bratul Chilia (Plauru si Pardina), cat si de pe Sulina (Ilganii de Sus, Vulturu). Digul de la Mahmudia a fost consolidat si inaltat cu nisip, iar autoritatile spera ca viitura prognozata nu ii va afecta deloc. Prevazatori, unii dintre sateni au pus saci de nisip la porti si spun ca nu-si vor parasi casele daca vor fi inundate. Autoritatile din Tulcea declara ca mai ferite de ape sunt Partizani, Gorgova, Crisan si Maliuc, localitati unde exista diguri de beton. In aceste zone, probleme ar putea aparea doar unde exista constructii ridicate fara autorizatie pe diguri.

RESTRICTII. Circulatia navelor este restrictionata peste tot, viteza maxima permisa pentru ambarcatiunile mai mari fiind de 5 km/ora. Capitania Tulcea este permanent in alerta. Autoritatile analizeaza situatia, putand decide intreruperea traficului pentru navele de mare tonaj pe Canalul Sulina.

Linistea de dinaintea viiturii


de CARMEN PLESA
ASTEPTARE. Oamenii stau pe marginea drumului si masoara din ochi debitul Dunarii
De la Bazias pana la Calafat, cele mai putine emotii ca apele le-ar putea lua casele le au locuitorii din amonte de Portile de Fier 1, care spun ca barajul ii va feri de nenorocire. Mai mult, cele mai multe localitati dunarene din Caras-Severin sunt construite in zone ridicate. "Cand ajunge apa la noi, inseamna ca sarbii nu mai exista", spun oamenii, aratand spre tara vecina, unde malul Dunarii este mult mai jos, iar casele sunt construite foarte aproape de fluviu.

PORTIUNI SECATE. Mehedintenii care locuiesc la Dunare sunt si ei linistiti, mai ales ca autoritatile locale au secat golful din zona Orsova si, pe o portiune de cativa kilometri, apa fluviului este atat de mica, incat multe pontoane au ramas in mal, iar fasii de uscat apar pana spre mijlocul apei.

Masura secarii a fost luata pentru ca zona sa poata primi o eventuala viitura fara ca fluviul sa iasa din matca. In acelasi scop, barajul de la Portile de Fier 1 deverseaza exact cantitatea de apa pe care o primeste din amonte.

Dupa Portile de Fier 1, insa, fluviul a inaintat pana aproape de drumul national care face legatura intre Orsova si Drobeta Turnu-Severin. In aval de Portile de Fier 2, s-a depasit ieri cota de inundatii cu 100 de centimetri. In satele Gugosu, Salcia, Garla Mare si Pristol cateva sute de hectare de teren sunt acoperite de apa. Doar intr-un singur sat mehedintean fluviul s-a apropiat foarte mult de casele oamenilor. In localitatea Cozia, din comuna Pristol, oamenii puneau ieri dupa-amiaza saci de nisip pentru a opri eventuala inaintare a Dunarii. Deocamdata, fluviul a intrat in cateva gradini si o parte din cimitirul din localitate.

APA CA-N 1954. Satenii spun ca au mai vazut apa atat de mare doar in 1954, cand, in urma unei viituri pe Dunare, au fost evacuati. Oamenii se tem ca fluviul s-ar putea uni cu iazul din sat, si atunci n-ar mai scapa nici o casa, pentru ca ar fi inconjurati din toate partile de apa.

Activitatea de incarcare a barjelor a fost intrerupta ieri, la Calafat (Dolj), dupa ce fluviul a acoperit calea ferata din incinta portului. Pasagerul care facea legatura cu malul bulgaresc nu mai circula, deoarece apa din port face dificila imbarcarea calatorilor (podurile care leaga pontoanele de uscat sunt, partial, sub apa). Cei care doresc sa ajunga in Bulgaria, pe la Calafat, au doar varianta bacului. O portiune de 2 km din drumul care leaga Calafatul de satul Ciupercenii Noi este sub apa. Circulatia a fost deviata printr-o padure din apropiere.

La Bechet, activitatea din port a fost suspendata in urma inundarii drumului de acces. Curentul electric a fost intrerupt in zona portului, pentru evitarea unor scurtcircuite. Masinile care doreau sa treaca cu bacul spre Bulgaria erau ieri redirectionate spre Calafat sau spre Giurgiu.

Pregatiri pentru inundatii


Dunarea a depasit ieri cota de inundatii cu 9 centimetri. Debitul fluviului masurat de hidrologi a fost de 12.910 mc/s, iar previziunile celor de la "Apele Romane" arata ca in urmatoarele zile nivelul Dunarii va creste.

Cresterea accelerata a Raului Prut a facut ca apa sa ajunga, in zona satului galatean Slobozia Oancea, aproape de DN 26. Seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, colonel Viorel Zaharia, sustine ca daca apa va mai creste, soseaua va fi inundata in scurt timp. In zona s-a intervenit cu utilaje si s-au pus saci cu nisip. In sectorul galatean, Prutul a atins 518 cm, cu 18 cm peste cota de atentie, iar previziunile hidrologilor arata ca si in urmatoarele 24 de ore raul va mai creste, cu aproximativ 10-12 cm.

Autoritatile locale, dar si cele mai importante societati riverane Dunarii - Port Bazinul Nou, Port Docuri si Santierul Naval Damen Galati - au pregatit tone de nisip si mii de saci, pentru a se demara ridicarea unor diguri in calea apelor revarsate. Specialistii se asteapta la un val de viitura la jumatatea saptamanii sau cel tarziu pana la 20 aprilie.

IN INSPECTIE. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si specialistii de la "Apele Romane" au inspectat intreaga zona limitrofa Raului Prut, din dreptul localitatii Sivita pana la Punctul de Trecere a Frontierei Galati - Rutier. Seful ISU Galati, colonel Viorel Zaharia, a precizat ca s-a discutat cu fiecare proprietar si cu agentii economici din zona, iar oamenilor li s-au explicat masurile ce trebuie sa le ia in situatia in care debitele Prutului si Dunarii vor creste. (Erik Hoosz)

12 JUDETE AVERTIZATE
Judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare si Sibiu au primit o avertizare hidrologica cu privire la cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare. Cresterile debitelor sunt urmarea precipitatiilor din ultima perioada, a cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte, precum si a gradului ridicat de umplere a raurilor. Bazinele hidrografice afectate sunt Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si Mures. Atentionarea tran-smisa de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a fost emisa pentru intervalul 11.04-13.04, ora 20:00. (Elena Stan)
×
Subiecte în articol: observator zonă dunării autorităţile