Digul care s-a rupt acum doua zile in localitatea Isaccea din judetul Tulcea a fost astupat ieri-dimineata, dupa 18 ore de lucru intens. Asta in vreme ce, de la Bazias pana la Calafat, autoritatile si populatia din localitatile de pe malul Dunarii incep sa fie ingrijorate de debitul fluviului etalat aseara: 14.100 mc/secunda.
Digul care s-a rupt acum doua zile in localitatea Isaccea din judetul Tulcea a fost astupat ieri- dimineata, dupa 18 ore de lucru intens, au anuntat autoritatile locale. Asta in vreme ce, de la Bazias pana la Calafat, autoritatile si populatia din localitatile de pe malul fluviului asteptau cu calm ca Dunarea sa atinga debitul-record de 14.000 de metri cubi pe secunda. Spre surprinderea lor, recordul a fost insa depasit chiar spre seara, cand debitmetrele indicau 14.100 metri cubi pe secunda. Desi initial prefectul de Tulcea, Chirica Lefter, i-a spus presedintelui Traian Basescu faptul ca bresa din digul de la Isaccea va fi acoperita pana la ora 22:00 a zilei de luni, lucrarile s-au prelungit si in noapte, pentru ca spartura se marea permanent. Au fost aduse instalatii de iluminat si s-a suplimentat numarul camioanelor care au carat roca la locul incidentului. De asemenea, cativa stabilopozi au fost transportati de la Constanta si folositi pentru astuparea bresei. Daca lucrurile nu decurgeau bine, era pregatita o barja care sa aduca dinspre Dunare pietre care sa ajute la inchiderea bresei. Insa totul a mers conform planului, astfel ca dupa 18 ore de lupta cu apele, spartura a fost "plombata". Lucrarile pentru refacerea totala a digului vor fi efectuate insa dupa scaderea debitului apelor in zona, asa cum estimeaza prefectul de Tulcea, Chirica Lefter. GALERII DE ROZATOARE. Asa cum Jurnalul National anunta inca de ieri, explicatiile oficiale date de autoritati cu privire la surparea digului in locul considerat cel mai sigur sunt simple: digul era gaurit de galerii facute de rozatoare. Asta inseamna ca toate digurile de pamant din judetul Tulcea, prost intretinute si neconsolidate de foarte multi ani, ar putea ceda in orice moment, provocand serioase daune. Pagubele create de incident nu sunt insemnate, mai multe gradini fiind inundate partial de apa Dunarii, la fel ca si amenajarea piscicola din Isaccea. Sosit luni seara cu elicopterul, presedintele Basescu nu s-a intalnit cu localnicii sinistrati. Autoritatile locale estimeaza ca, in lipsa unor motopompe care sa scoata apa din gradinile oamenilor, acestea vor ramane inundate cel putin pana la vara. INCERTITUDINE. Delta Dunarii este sub ape de cateva saptamani. Oamenii nu stiu ce sa mai creada. Apele s-au revarsat peste diguri si ameninta mai multe localitati, atat de pe Bratul Chilia (Plauru si Pardina), cat si de pe Sulina (Ilganii de Sus, Vulturu). Digul de la Mahmudia a fost consolidat si inaltat cu nisip, iar autoritatile spera ca viitura prognozata nu ii va afecta deloc. Prevazatori, unii dintre sateni au pus saci de nisip la porti si spun ca nu-si vor parasi casele daca vor fi inundate. Autoritatile din Tulcea declara ca mai ferite de ape sunt Partizani, Gorgova, Crisan si Maliuc, localitati unde exista diguri de beton. In aceste zone, probleme ar putea aparea doar unde exista constructii ridicate fara autorizatie pe diguri.Citește pe Antena3.ro
Linistea de dinaintea viiturii
de CARMEN PLESA
ASTEPTARE. Oamenii stau pe marginea drumului si masoara din ochi debitul Dunarii |
Pregatiri pentru inundatii
Dunarea a depasit ieri cota de inundatii cu 9 centimetri. Debitul fluviului masurat de hidrologi a fost de 12.910 mc/s, iar previziunile celor de la "Apele Romane" arata ca in urmatoarele zile nivelul Dunarii va creste. Cresterea accelerata a Raului Prut a facut ca apa sa ajunga, in zona satului galatean Slobozia Oancea, aproape de DN 26. Seful Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Galati, colonel Viorel Zaharia, sustine ca daca apa va mai creste, soseaua va fi inundata in scurt timp. In zona s-a intervenit cu utilaje si s-au pus saci cu nisip. In sectorul galatean, Prutul a atins 518 cm, cu 18 cm peste cota de atentie, iar previziunile hidrologilor arata ca si in urmatoarele 24 de ore raul va mai creste, cu aproximativ 10-12 cm. Autoritatile locale, dar si cele mai importante societati riverane Dunarii - Port Bazinul Nou, Port Docuri si Santierul Naval Damen Galati - au pregatit tone de nisip si mii de saci, pentru a se demara ridicarea unor diguri in calea apelor revarsate. Specialistii se asteapta la un val de viitura la jumatatea saptamanii sau cel tarziu pana la 20 aprilie. IN INSPECTIE. Reprezentantii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si specialistii de la "Apele Romane" au inspectat intreaga zona limitrofa Raului Prut, din dreptul localitatii Sivita pana la Punctul de Trecere a Frontierei Galati - Rutier. Seful ISU Galati, colonel Viorel Zaharia, a precizat ca s-a discutat cu fiecare proprietar si cu agentii economici din zona, iar oamenilor li s-au explicat masurile ce trebuie sa le ia in situatia in care debitele Prutului si Dunarii vor creste. (Erik Hoosz)
12 JUDETE AVERTIZATE
|
Judetele Alba, Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramures, Mures, Salaj, Satu Mare si Sibiu au primit o avertizare hidrologica cu privire la cresteri importante de debite si niveluri cu depasiri ale cotelor de aparare. Cresterile debitelor sunt urmarea precipitatiilor din ultima perioada, a cedarii apei din stratul de zapada din zona de munte, precum si a gradului ridicat de umplere a raurilor. Bazinele hidrografice afectate sunt Viseu, Iza, Tur, Somes, Crasna, Barcau, Crisuri si Mures. Atentionarea tran-smisa de Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta a fost emisa pentru intervalul 11.04-13.04, ora 20:00. (Elena Stan)
|